Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2007

Καίω τα δέντρα,χτίζω μαιζονέτες..

Λόγω της blog action day για το περιβάλλον σήμερα επιβάλλεται να ασχοληθώ με αυτό..

Για να ασχοληθούμε με κάτι πρέπει να είναι η "μέρα" του. Ή να ζούμε κάποια καταστροφή (όπως ζήσαμε στο τέλος του Αυγούστου). Όλον τον υπόλοιπο καιρό μπαζώνουμε ρέματα, κόβουμε δέντρα, κατεβαίνουμε στο κέντρο της πόλης με το αυτοκίνητο και γεμίζουμε τον τόπο με μπετά, μπετά και μπετά. Θα πεί κάποιος: εγώ φταίω; ΝΑΙ! Εγώ, εσύ, όλοι μας. Από το χαρτάκι που πετάς στο δρόμο, το μπουκάλι που πετάς στη θάλασσα, το αλουμινένιο κουτάκι που δεν ανακυκλώνεις, τη μπαταρία που πετάς στα σκουπίδια, το δρόμο που δεν αφήνεις να περάσει αλλά βάζεις τα βύσματα να κάνει κύκλο για να μην σου θίξει το οικόπεδο, από το ηλίθιο ενεργοβόρο σπίτι που χτίζεις ή αγοράζεις, από τον ηλιακό θερμοσίφωνα που τσιγγουνεύεσαι να βάλεις, από τις ηλεκτρικές θερμάστρες που καις για να χει 30 βαθμούς το σπίτι το χειμώνα, από τις καφετέριες πάνω σε μπαζωμένες παραλίες που γουστάρεις να πίνεις τον καφέ σου, από το trendy beach bar, από τους ροφούς 200 γραμμαρίων που χτυπάς με το ψαροντούφεκο, τους δυναμίτες, τα διχτάκια, το κυνήγι, από τις ηλεκτρικές συσκευές που τις αφήνεις στην αναμονή, τις οικονομικές λάμπες που σου φαίνονται ακριβές, τις γεωτρήσεις χωρίς μέτρο την ίδια στιγμή που κατασπαταλάς το νερό κ.ο.κ.
Και γω έτσι είμαι. Όχι σε όλα όσα ανέφερα, αλλά ίσως στα περισσότερα. Το τελευταίο κουλό που άκουσα είναι το πρόβλημα ορισμένων κυνηγών εδώ στο νησί με τις ανεμογεννήτριες που σκοπεύουν να βάλουν ότι θα διώχνουν τα πουλιά και δεν θα χουν να κυνηγάνε. Ή τις διαμαρτυρίες των οικολόγων στην Πάτρα για τις ανεμογεννήτριες του Παναχαϊκού πως θα επηρεάσουν το οικοσύστημα της περιοχής (μάλλον για αυτούς η Πτολεμαΐδα και η Κοζάνη είναι σε καλύτερη κατάσταση από το Αιολικό Πάρκο του Παναχαϊκού). Α, ναι και το άλλο που θέλει να κάνει ο Δήμος εδώ, να μπαζώσει την παραλία και να φτιάξει χώρο στάθμευσης (εννοείται πως το πρόβλημα είναι μόνο 2 μήνες το χρόνο).
Διάβαζα σε μια συνέντευξη του Άρη Σταθάκη (γνωστός - βουλευτής πλέον) πως δεν δέχτηκε το βουλευτικό αυτοκίνητο και πως αυτός χρησιμοποιεί ένα υβριδικό Prius. Λες και για τους 300 (της βουλής - όχι του Λεωνίδα) και τις άλλες υπηρεσίες δεν μπορούσαν να χαν υβριδικές λιμουζίνες (είναι μάλλον το πρόβλημα πως δεν θα χαν το σήμα της ειρήνης στο μπροστινό μέρος). Ή επίσης στις ταράτσες των δημοσίων υπηρεσιών δεν θα μπορούσαν με ένα επενδυτικό σχέδιο να βάλουν φωτοβολταϊκά. Όπως επίσης τουλάχιστον στα μεγάλα κτίρια να επιβάλλουν ενεργειακές μελέτες (που έχουμε πήξει στα γυάλινα κουτιά). Μου έλεγε ο πατέρας μου πως όταν πρωτοφτιάξαμε το σπίτι μας στη φορολογική δήλωση δήλωνες τα έξοδα για ηλιακό θερμοσίφωνα τα οποία αφαιρούνταν από τη φορολογία σου (πλέον έχει καταργηθεί - και βλέπω εδώ στο νησί ηλιακο έχουν γύρω στο 1/10 των σπιτιών). Καταντήσαμε τα σπίτια στη Γερμανία να χουν φωτοβολταϊκά εδώ και μια δεκαετία τουλάχιστον, ενώ εδώ για να φάμε το μεσημέρι σπίτι ανάβουμε το φώς. Και πραγματικά απορώ: Θέλω να δώ τα χωριά που κάηκαν φέτος, πώς άραγε θα ανοικοδομηθούν - με τσιμεντένια κουτιά ή με σπίτια που θα σέβονται το περιβάλλον και την παράδοση του κάθε τόπου (μετά από την καταστροφή οι άνθρωποι εκεί έχουν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να διορθώσουν όλα τα λάθη του παρελθόντος)
Αφού λοιπόν δεν υπάρχει καμμία γενικότερη πολιτική, ας την δημιουργήσουμε εμείς. Με συνεχείς δράσεις. Όχι του στύλ "θα γράψω κάτι στο blog μου", αλλά με τις πράξεις μας. Αλλάξτε λάμπες, ελαχιστοποιήστε τη χρήση αυτοκινήτου, κάντε ανακύκλωση. Ας κάνουμε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για περισσότερες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Τοπικά να κινούμαστε εναντίον αυτων που προσπαθούν να τσιμεντοποιήσουν ότι έχει μείνει. Όχι με την κλασσική γκρινιάρικη στάση - αλλά με δράσεις! Μόνο στα σχολεία (που δεν μας πειράζει κανείς) ξέρουμε να κάνουμε καταλήψεις; Ή πορείες στους δρόμους για τα συμφέροντα της κάθε κάστας; Οι αλλαγές δεν γίνονται με τζάμπα μάγκες - αλλά με ανεξάρτητες μή κομματικοποιημένες δράσεις και διεκδικήσεις.

Μόνο που προέχει να καταλήξουμε σε κάτι.
Τί θέλουμε; Μύκονο ή αυτό;

6 σχόλια:

Zaphod είπε...

Σωστός ο Slarti!

Όλοι οι δρόμοι ξεκινούν με ένα βήμα. Ας το κάνουμε λοιπόν εαν και όσο ακόμα προλαβαίνουμε!

Hades είπε...

ΠΟλύ ωραία προσέγγιση του θέματος. Κατ' αρχήν θα σταθώ κυρίως στο τελευταίο κομμάτι: το πως θα ανοικοδομηθούν οι πληγείσες περιοχές είναι το μεγάλο στοίχημα. Δεν είανι μόνο τα φωτοβολταϊκά που αναφέρεις. Στο εξωτερικό δε βλέπεις καλώδιο από κολώνα σε κολώνα: είτε είναι για ρεύμα, είτε για τηλέφωνο, είτε για τηλεόραση, όλα είναι υπόγεια. Και το τονίζω αυτό, διότι το πεπαλαιωμένο δίκτυο της ΔΕΗ είανι και αυτό ένας από τους υπόπτους.
Καλώς ή κακώς η καταστροφή έχει ήδη λάβει χώρα. Αυτό ΔΕΝ αλλάζει. Εμείς μπορούμε ν'αλλάξουμε; Μιλάω για το κράτος αυτήν τη στιγμή. Μπορούν οι δουλειές που'ναι να γίνουν, να γίνουν ΣΩΣΤΑ;

Είμαστε πολύ πίσω στα πάντα. Αν εκμεταλευομασταν τον άνεμο και μόνο θα μπορούσαμε να έχουμε λύσει το ενεργειακό μας πρόβλημα διά παντώς. Τόσο το αιγαίο όσο και το ιόνιο έχουν πολλούς αέρηδες στο μεγαλύτερο μέρος του χρόνου, ως επίσης θα μπορούσαμε α εκμεταλευθούμε και τα θαλάσσια ρεύματα, τα οποία στο αιγαίο κυρίως είναι ατελείωτα (λόγω των πολλών νησιών και των στροβιλισμών που δημιουργούν). Αυτά είανι πράγματα που μπορούν να γίνουν με κρατική μέριμνα και να λύσουν τα χέρια πολλών πολιτών. Πρόσεξε όμως εδώένα τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει. Προσωπικά θα το'θελα πολύ να έχω στο σπίτι μου φωτοβολταϊκούς συσσωρευτές... Με τι λεφτά όμως; Διότι στην προκειμένη περίπτωση θα πρέπει να τα σκάσω από την τσέπη μου, εν αντιθέσει με την πρώτη περίπτωση.

Δυστυχώς όμως πάσχουμε και σε ακόμη απλούστατα ζητήματα: πχ με τις χωματερές λύση δεν έχει δοωθεί χρόναι τώρα. Ως επίσης δεν υφίσταται ανακύκλωση (θα μου πεις βέβαια ότι εδώ δεν υπάρχει καν ενημέρωση για το τι είναι ανακυκλώσιμο και τι όχι, θα γίνει κα ανακύκλωση; Σωστό κι αυτό). Γενικα΄έχουμε τα μαύρα μας τα χάλια.

Το χειρότερο όμως είανι ότι δεν έχουμε νοοτροπία τέτοια (ήτοι παιδεία) για να αλλάξουμε τα πάντα γύρω μας. όταν έχεις μάθει να καις τα δάση, να πετάς χύμα τα σκουπίδια σου στον δρόμο, ν'αφήνεις τα σκουπίδια σου στην παραλία, να μην πηγαινεις για έλεγχο καυσαερίων το αυτοκίνητό σου κλπ, κλπ, κλπ είμαι πολύ περίεργος να δω πως διάολο θα φέρουμε τα πάνω-κάτω. Και κακά τα ψέματα, ιδίως στο θέμα του πειρβάλλοντος, τα πάνω πρέπει να έρθουν κάτω (και τούμπαλιν) και δη εξαιρετικά σύντομα. Αλλά πως;

Slartibartfast είπε...

Zaphod thanks! Συμφωνούμε και ανησυχω :-)

Hades: Όπου ο κόσμος ξεσηκώθηκε η ΔΕΗ δεν έβαλε πυλώνες (μέχρι σήμερα τουλάχιστον). Βέβαια στην πρωτεύουσα υπήρχαν οι πυλώνες υψηλής τάσης και κάποιοι πήγαν και χτίσαν από κάτω. Και πιό ηλίθιοι αυτοί που τα αγόρασαν.
Για την ανοικοδόμηση: Πιστεύω πως ανέκαθεν είχαμε ένα ηλίθιο κράτος. Δες τον κόσμο γύρω σου - πιστεύεις πως αυτοί που είναι στα υπουργεία είναι καλύτεροι;Μόνο που εξαρτάται από τον καθένα πλέον πώς θα ανοικοδομήσει την περιουσία του. Η μόδα του σπιτιού-κουτιού πέρασε - θα επιστρέψουν στο παραδοσιακό στύλ που μπορεί να τους ταΐσει και με άλλους τρόπους;
Για τις χωματερές και την εκμετάλλευση των ΑΠΕ οι πρώτοι που φταίμε είμαστε εμείς σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας. Τουλάχιστον στο νησί μου δεν έχω δεί καμμία προσπάθεια να αλλάξει η καύση των απορριμάτων, να μπεί ανακύκλωση και αντιθέτως οι τοπικοί άρχοντες αντιτίθενται στην εγκατάσταση ΑΠΕ (όπως και σε όλες τις Κυκλάδες).
Πώς θα αλλάξει η κατάσταση; Από τον καθένα μας! Από την παρατήρηση στο μαθητή που πέταξε ένα χαρτάκι κάτω (το έκανα σήμερα στο σχολείο μου), ή σε έναν "μεγάλο" που μολύνει την πόλη κτλ. Με την τη στάση του συμπολίτη που σε ελέγχει. Και αν κάτι πρέπει να σταματήσει είναι αυτή η απάθεια και ο ωχαδερφισμός. Ας το ξεκινήσουμε ο καθένας μόνος του και όπου μας βγάλει. Άλλες ελπίδες άλλωστε δεν έχουμε.

Hades είπε...

Δεν διαφωνώ. Άλλωστε κατ' επανάληψιν έχω πει ότι και οι πολιτικοί μέχρι πρότινως (όποτε κι αν ήταν αυτό) ανάμεσά μας περπατούσαν ως καθημερινοί πολίτες. ΑΠό 'μας έρχονται, σαν κι εμάς είναι, αναμφισβήτητα. Το θέμα είανι τι κάνουμε εμείς ως πολίτες. Και δεν το πάω τόσο στις εκλογές. Στα πάντα πάσχουμε και πάνω απ'όλα στη νοοτροπία ήτοι στην Παιδεία την ίδιαν.
Το πρόβλημα είναι ότι δε βλέπω φως. Ενώ είμαστε άριστοι στο να κάνουμε την αυτοκριτική... των άλλων, ενώ είμαστε εξπαίρ στο να κατηγορούμε τους πάντες και τα πάντα πετόντας ασταμάτητους αφορισμούς (πολλάκις ανυπόστατους κιόλας), ενώ αηδιάζουμε τα μέγιστα με την ασυδωσία των πολιτικών και πολλών άλλων, όταν έρχεται η ώρα να κάνουμε εμείς κάτι, τσσσσααααααα.... ω, του θαύματος κάνουμε τις πάπιες και μπαίνουμε στο λαγούμι μας. Μόλις περάσει η σειρά μας να παίξουμε, ξανά μανά τα ίδια...
Ε, δεν γίνεται δουλειά έτσι...

Slartibartfast είπε...

Ακριβώς αυτό πρέπει να αλλάξουμε.

Ανώνυμος είπε...

Η εκμετάλλευση του περιβάλλοντος στις μέρες μας δυστυχώς είναι εκτενής. Παρ' όλα αυτά δεν θεωρώ εκμετάλλευση και κακοποίηση να δημιουργούνται φωτοβολταικα πάρκα σε χέρσες περιοχές(μιας κι αναφέρθηκες στα φωτοβολταϊκά)