Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2007

ΣΥΡΙΖΑ, Ξυστά, Τσίμα-τσίμα και παρα τρίχα..

Επιτέλους, ξανάχω DSL ύστερα από τις βλάβες. Δυστυχώς δεν πρόλαβα να σχολιάσω την μετεκλογική επικαιρότητα (αν και σιγά - μάλλον δεν είχα κάτι καινούργιο να πώ). Ας αρχίσουμε όμως με ένα θεματάκι που έχει αρκετό ζουμί.
Διαβάζοντας ένα site (νομίζω το press-gr ήταν - δεν είμαι σίγουρος) είδα την άποψη πως Σύριζα ψηφίσαν οι "βολεμένοι". Αν και μου ακούστηκε σαν χαζομάρα σκέφτηκα να ρίξω μια ματιά στα αποτελέσματα ανά δήμο και περιφέρεια για να δώ από που αντλεί τη δύναμή του. Είχα παρατηρήσει (όπως ο οποιοσδήποτε) πως η μεγάλη δύναμή του είναι στα μεγάλα αστικά κέντρα. Με μία λοιπόν αναζήτηση στο Υπουργείο Εσωτερικών είδα πως στην Επικράτεια ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 5,04% στην Α' Αθήνας 9.27 %, και στην Β' Αθήνας 8.94 %. Ωραία λέω και γώ, αντλεί τη δύναμή του στις πόλεις όπου υπάρχουν πολλοί εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα κτλ.
Ας δω λοιπόν και τα αποτελέσματα ανά δήμο - και τί βλέπουν τα ματάκια μου:
Νέο Ψυχικό: 10.46%, Μαρούσι: 10,19%, Αγία Παρασκευή: 10,11%, Βριλήσσια: 11,13%,Ελληνικό: 10,64%, Μελίσσια : 10,39%, Νέα Πεντέλη: 13.81%, Πεντέλη: 9,78%, Πεύκη: 10,85%, Χαλάνδρι: 10,66%, Χολαργός: 11.38 %, Ψυχικό: 9.17 %
(Σημείωσα μόνο τα κοντά στο 10% στη Β' Αθηνών - όποιος έχει όρεξη μπορεί να δεί το ποσοστό του σε άλλες "ευπαθείς" περιοχές)
Ας δούμε ενδεικτικά τα ποσοστά του σε κάποιες άλλες περιοχές συγκρίνοντάς τα με τα προηγούμενα:
Αγία Βαρβάρα: 5,77%, Άγιοι Ανάργυροι: 7,24%, Αιγάλεω: 7,68%, Ίλιον: 7,28%,Καλλιθέα: 7,40%, Καματερό: 6,60%, Περιστέρι: 7,52%, Ταύρος: 7,55%
Επίσης το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ στη Β' Πειραιώς που περιλαμβάνει Κερατσίνι, Πέραμα και τις λοιπές περιοχές ανεργίας είναι στο 6,41% (με πανύψηλα ποσοστά για το ΚΚΕ βέβαια)

Και τώρα τί;
Το standard ποσοστό των ανανεωτικών αριστερών είναι γύρω στο 2,5-3,5% (διαχρονικά έτσι φαίνεται). Επίσης υπάρχει μια κάστα "αριστερών" (με δεξιά τσέπη) κουλτουριάρηδων, ψευτοδιανοούμενων οι οποίοι ανήκουν καταρχήν στο Πασόκ (όχι φανατικά), διατυμπανίζοντας το πόσο προοδευτικοί είναι, που κολυμπούν ανέμελα προς τη διπλανή βαρκούλα όταν το μεγάλο καράβι βουλιάζει. Από τα ποσοστά των εκλογών φαίνεται πως ο Σύριζα δεν διαθέτει ισχυρά ερείσματα στις εργατικές τάξεις καθώς αυτοί ευκολότερα ψηφίζουν ΚΚΕ διαμαρτυρόμενοι, μιας και σε πανελλήνιο επίπεδο το απολιθωμένο ΚΚΕ ανέβασε τα ποσοστά του θεαματικά παντού ενώ ο Σύριζα μόνο στην Αθήνα.
Είπε ο Αλέκος: "είναι νίκη της γενιάς των 700 ευρώ"!! (μήπως εννοεί των 700 ευρώ τη μέρα;)

Τώρα βέβαια κάποιος θα πεί πως το αποτέλεσμα αυτό του Σύριζα είναι δείγμα πως έχει μεγαλύτερα ερείσματα στα κοινωνικά στρώματα με υψηλό μορφωτικό επίπεδο. Δημοκρατία έχουμε - όποιος θέλει μπορεί να πιστεύει πως οι κάτοικοι του Νέου Ψυχικού είναι περισσότερο μορφωμένοι απ' αυτόν, αρκεί να το πιστεύει για τον εαυτό του. Επίσης δεν δέχομαι το επιχείρημα πως οι Αθηναίοι είναι πιό προοδευτικοί ενώ οι επαρχιώτες ζώα. Αντιθέτως θα λεγα πως οι επαρχιώτες έχουν μια αμεσότερη σχέση με την πολιτική ενώ οι Αθηναίοι κυρίως μέσω της τηλεόρασης. Και αμεσότερη σχέση επειδή σε μεγαλύτερο ποσοστό είναι αγρότες - ελεύθεροι επαγγελματίες ενώ οι κάτοικοι του κέντρου είναι κυρίως υπάλληλοι.

Προσωπικά έχω τσαντιστεί υπερβολικά με αυτή την κάστα διανοούμενων, κουλτουριάρηδων που προβάλλονται ανελλιπώς από τα ΜΜΕ καθώς και το χάιδεμα των μπομπολολαμπράκηδων στην "αριστερά", με τη λογική μιας και το Πασόκ δεν μπορεί να κάνει αντιπολίτευση να ρίξει τη δεξιά ας χαϊδέψουμε τους διπλανούς μας να φωνάζουν. Και τσαντίστηκα υπερβολικά στην τηλεοπτική ασυλία στο γιό του πολιτικού του Συνασπισμού που τον συνέλαβαν για ληστεία ενώ τον γιό του Κατσίκη που παρίστανε τον μπάτσο με την παρέα του τον ξέσκισαν, ή το ότι ο Κωνσταντόπουλος έδερνε τη γυναίκα του το θυμήθηκαν όταν κυκλοφορούσε το σενάριο πως θα τον προτείνει ο Κοκός για πρόεδρο της Δημοκρατίας (καθώς και άλλες περιπτώσεις με πολιτικούς που ρεζιλεύτηκαν).

Πιστεύω πως το Πασόκ με όποιον από τους δύο και να βγεί δεν πρόκειται να δεί εξουσία αν ο Κοκός δεν τα κάνει εντελώς σκατά. Το κλίμα θα συνεχίσει έτσι - ίσως με περαιτέρω μείωση των ποσοστών των δύο μεγάλων και ενίσχυση των μικρών - χωρίς ανατροπή στην διεκδίκηση της εξουσίας. Αν υπάρξει κλίμα ανατροπής όλοι οι μικροί θα συμπιεστούν σε μεγάλο βαθμό. Ίσως βαθιά μέσα του ο Αλέκος να παρακαλάει να μην τα σκατώσει εντελώς ο Κοκός για να ενισχύσει το κόμμα του. Μου φαίνεται όμως πιθανότερο αυτό να ισχύει για την Αλέκα. Δυστυχώς έχω πολλές ενδείξεις πως ο Αλέκος λειτουργεί καθαρά ως support group της "Δημοκρατικής Παράταξης".

Ίσως κάποιος πεί πως έχω εμπάθεια εναντίον του Αλέκου και της Αριστεράς. Μόνο απογοητευμένος είμαι. Σαν Ευρωβουλευτή τον ψήφισα το '99, τον θεωρούσα κορυφαίο και χάρηκα όταν ανέλαβε την ηγεσία του Σύριζα. Στη συνέχεια το σύνολο της πολιτικής με άδειασε εντελώς. Και σαν αντιπολίτευση - αν και γενικότερα διαφωνώ - βγάζω το καπέλο μου στην Κανέλλη του "απολιθωμένου" ΚΚΕ.

3 σχόλια:

Hades είπε...

Χμμμμμμμμμμμ..... αυτό το θέμα περί αριστεράς που θίγεις είναι πολύυυυυυ μεγάααααααααααααλοοοοοο....

Slartibartfast είπε...

ναι.. και απαγορευμένο να το αγγίξεις μιας και θα θεωρηθείς ακροδεξιός..

Hades είπε...

Άνετα... κι αυτό αν είσαι τυχερός, φυσικά. Διότι μπορεί να βρεθείς και εν μέσω καμιά ομοβροντίας λάσπης (διαρκείας κιόλας) και μετά δεν θα σε ξεπλένει το αιγαίο με το ιόνιο μαζί...
Κι άντε μετά να αποδείξεις ότι δεν είσαι ελέφαντας. Κλασική (νεο)ελληνική νοοτροπία εν ολίγοις.
Το πρόβλημα είναι ότι η αριστερά στην ΕΛλάδα είναι λίγο μυστήρια περίπτωση. Κατ' εμέ όλα ξεκινούν από το ότι δεν κατάφερε ποτέ να αξιοποιήσει σωστά τις εμπειρίες της και την ιστορία της (διότι ούτε έχει κάνει λίγα, ούτε έχει φάει λίγα) γι'αυτό και στην Ελλάδα (που οι Έλληνες έχουν γενικά πολύ αριστερές τάσεις, παρά την δεξιότατη τσέπη τους) έχει μείνει πάντοτε μικρή σε έκταση δυστυχώς (και το τονίζω το δυστυχώς, διότι η υγιής αριστερά είναι σημαντική για το πολιτικό σκηνικό). Πας να πείσεις τον εργατη πως ρε μόρτη; Αφού εσύ μένεις πχ στην Εκάλη...