Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2008

Χαίρε κράτος αμέτρητον!!!!

Μιας και πρόσφατα αναφέρθηκα στον απαράδεκτο τρόπο στελέχωσης του κρατικού μηχανισμού, αναδημοσιεύω ένα άρθρο που είδα στο press-gr (με την επιφύλαξη της ορθότητας των στοιχείων).


Οι άλλοι «Ζαχόπουλοι»...
Κι άλλοι άσχετοι γραμματείς και κρατικοί παράγοντες χειρίζονται ευαίσθητους τομείς!
.
Του Θέμη Λαζαρίδη
http://greekuniversityreform.wordpress.com/
http://axiologisibouleytwn.wordpress.com/

,,
Αγαπητό press-gr,
το σκάνδαλο Ζαχόπουλου έχει πολλές πτυχές. Εγώ θα αναφερθώ μόνο σε μία: στο ότι ένας τυχαίος φιλόλογος μέσης εκπαίδευσης έγινε πανίσχυρος γενικός γραμματέας υπουργείου εκμεταλλευόμενος τη φιλική του σχέση με τη σύζυγο του πρωθυπουργού. Παρακάτω θα δείτε ότι η περίπτωση αυτή δεν είναι μεμονωμένη. Θα σας δώσω παραδείγματα από το χώρο της παιδείας και της έρευνας με τον οποίο ασχολούμαι.
Πάρτε το γενικό γραμματέα έρευνας και τεχνολογίας κ. Ιωάννη Τσουκαλά. Ο κ. Τσουκαλάς ήταν αρχικά μέλος ΔΕΠ στο Φυσικό ΑΠΘ ασχολούμενος με Φυσική Στερεάς Κατάστασης και μαγνητικά υλικά. Οι ερευνητικές του επιδόσεις ήταν μετριότατες. Πριν από κάποια χρόνια έγινε καθηγητής στο νεοσύστατο τμήμα Πληροφορικής του ΑΠΘ με γνωστικό αντικείμενο «Τεχνολογία Υλικών Πληροφορικής»! Δηλαδή, καμία σχέση με την Πληροφορική. Μάλλον δεν μπορούσε να γίνει καθηγητής στο Φυσικό και είπε ας ανοίξω το δικό μου τμήμα. ΓΓΕΤ έγινε ως μέλος της «παρεούλας της Θεσσαλονίκης». Στην ίδια παρεούλα ανήκει και ο Πομπόρτσης, που διορίστηκε μέλος της αρχής προστασίας προσωπικών δεδομένων.
Πάρτε τον ειδικό γραμματέα πανεπιστημιακής εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας κ. Αθανάσιο Κυριαζή, που είναι μαθηματικός. Όταν είδε ότι δεν θα γινόταν ποτέ πρωτοβάθμιος καθηγητής στο Μαθηματικό Αθηνών, διότι δεν έχει τα προσόντα για κάτι τέτοιο, μεταπήδησε στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Ο κ. Κυριαζής είναι συγγραφέας 6 διεθνών επιστημονικών άρθρων, όλα σε περιοδικά με μηδενικό δείκτη απήχησης (Impact Factor)! Όχι μόνο αυτό, αλλά όλες οι αναφορές στο έργο του είναι αυτοαναφορές. Δηλαδή, κανένας άλλος επιστήμονας στον κόσμο δεν έχει αισθανθεί την ανάγκη να παραπέμψει σε αυτές. Με λίγα λόγια, ο κ. Κυριαζής είναι στην επιστήμη του αποτυχημένος. Απορώ λοιπόν: όταν οι διανοητικές ικανότητες κάποιου δεν επαρκούν για να γράψει μιά αξιόλογη δημοσίευση στα μαθηματικά, επαρκούν για να διοικήσει το πανεπιστημιακό σύστημα της Ελλάδας; Δεν είναι σκάνδαλο αυτό; Πρέπει να υπάρχει ροζ ταινία για να αναγνωρίσουμε την ύπαρξη σκανδάλου;
Πάρτε τον κ. Κώστα Μαργαρίτη, αντιπρόεδρο του Οργανισμού Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης που διαχειρίζεται τα δημόσια ΙΕΚ. Ο κ. Μαργαρίτης είναι απόφοιτος Αγγλικής Φιλολογίας με μεταπτυχιακά σε Διεθνείς Σχέσεις. Ούτε διδακτορικό έχει ούτε και καμία εκπαιδευτική εμπειρία. Με τι κριτήρια τοποθετήθηκε στη θέση αυτή;
Πάρτε τον πρόεδρο του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου κ. Δημήτρη Βλάχο, ομότιμο καθηγητή του τμήματος τοπογράφων του ΑΠΘ (πάλι η παρεούλα της Θεσσαλονίκης). Δεν ασχολήθηκε ποτέ ποτέ εκπαιδευτικά θέματα. Με τι κριτήρια τοποθετήθηκε στην καίρια αυτή θέση;
Ας μην ξεχνάμε φυσικά την τοποθέτηση του «ανίδεου» Αγάπιου Σημαιοφορίδη, χωρίς καν πτυχίο οικονομικών, ως διευθυντή ασφαλιστικού ταμείου. Σίγουρα υπάρχουν πολλά άλλα παραδείγματα που δεν έχουν έρθει ακόμα στην επιφάνεια.
Στα παραπάνω υπάρχει ένα κοινό μοτίβο: σε καίρια πόστα του κρατικού μηχανισμού μπαίνει κάποιος «κολλητός», μιά μετριότητα που προσεταιρίστηκε ένα κόμμα, προσέφερε υπηρεσίες σε αυτό, και ανταμοίβεται όταν έρθει η ώρα με ένα ισχυρό πόστο που δεν αντιστοιχεί στις ικανότητές του.
Το θέμα δεν είναι να φύγουν αυτοί και να έρθουν κάποιοι άλλοι. Το θέμα είναι να γίνουν οι ΘΕΣΜΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ που θα αποτρέπουν στο μέλλον τέτοια φαινόμενα, όποιο κόμμα και να είναι στην εξουσία. Το θέμα είναι να αναληφθούν σαφείς δεσμεύσεις από την επόμενη κυβέρνηση για την υλοποίηση αυτών των αλλαγών. Η επεξεργασία αυτών των αλλαγών θα έπρεπε να είναι αυτή τη στιγμή η έγνοια όλων και όχι οι λεπτομέρειες των ροζ DVD. Παρακάτω δίνω μερικές ιδέες:
α) Αυστηρή δημόσια κριτική. Αυτό είναι θέμα κουλτούρας και νοοτροπίας, όχι θέμα νόμων. Κάθε διορισμός πρέπει να ξεψειρίζεται από την αντιπολίτευση, τον τύπο, την κοινωνία πολιτών, ακόμα και απλούς πολίτες. Η αναξιοκρατία στον κρατικό μηχανισμό πρέπει να καταδικάζεται και να έχει πολιτικό κόστος.
β) Κάθε διορισμός να δικαιολογείται, με ταυτόχρονη δημοσιοποίηση του βιογραφικού του διοριζομένου. γ) Να μετατραπούν οι θέσεις των γραμματέων υπουργείων από πολιτικές σε διοικητικές, όπως προτείνει ο
Χαρίδημος Τσούκας. Θα πρόσθετα: να εγκρίνονται με πλειοψηφία δύο τρίτων από τη Βουλή.
δ) Για την επιλογή διοικήσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα να γίνεται ανοιχτός διαγωνισμός και αξιολόγηση από ανεξάρτηση επιτροπή τεχνοκρατών, όπως πρότεινε πριν από δυόμισι χρόνια ο κ.
Σταύρος Αναγνωστόπουλος.

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Kaka ta yemata,

O ekastote pro8ypourgos einai "anagkasmenos" (basika to anagasmenos den einai must alla etsi exei katanthsei...) na topo8ethsei stous ypoyrgikes karekles atoma-vouleytes pou anhkoun sto komma toy parolo pou se periptwseis 3erei oti aytoi oute psilikatzidiko den einai ikanoi na krathsoun...

Apotelesma, oi ekastote ypourgoi prokeimenou na mhn ekte8oun ston pro8ypourgo, apofasizoun oti prepei na exoun atoma ths "empistosynhs" tous (filarakia dld) dipla tous (genikoi grammateis kai farisaioi). Ela omws pou ta atoma ths epiloghs tous einai poly fysiko tis perissoteres fores na einai atoma ths idias (an)ikanothtas me tous idious...

Apotelesma, oi genikoi grammateis kai farisaioi prokeimenou na mhn apogohteysoun-ek8esoun tous proistamenous tous ypoyrgous apofasizoun na paroun "symboulous" wste na tous boh8ane kai na tous "katey8ynoun" sto ergo tous. Kai pali h epilogh einai synh8ws atoma ths empistosynhs tous dld mia apo ta idia...

Kai gia na ginw ligo pio safhs... 8a sas dwsw ena parageigmataki pou prosfata ema8a ki egw kai me e3orgise:

-Gnwrizete posous symboulous exei o sympa8hs ypourgos PAIDEIAS?

Apanthsh: Kanenan

-Ma giati kanenan?

Apanthsh: Pi8anologeitai pws ta exei ana8esei ola ston Geniko Grammatea.

-Kai o genikos ti epaggeletai an epitrepetai?

Apanthsh: Prwhn Presbhs, kai prwhn dieytynths tou diplwmatikoy grafeioy sto yp-e3.
(Den 3erw gia sas alla emena den mou akougetai kai poly katallhlos gia 8emata paideias...)

-Mhpws o genikos exei symboulous gia na kanoun th douleia?

Apanthsh: Exei 4.

-Kai ti epaggelontai oi symbouloi?

Dystyxws den gnwrizw (akomh) kai gia tous 4. Monon gia ton ena e3 aytwn ton opoio kai gnwrizw proswpika... To palikari einai ayth th stigmh symboulos tou genikou se 8emata plhroforikhs.

- Kai ti viografiko exei to palikari kai ton epele3e oloklhros genikos grammateas gia symboulo se 8emata plhroforikhs? Ti exei kanei pia?

Apanthsh: Prosfata den paei kan xronos, apekthse symbash aoristou xronou (texniko proswpiko - eidikos programmatisths) se megalo ereynhtiko kentro...


-Kai an epiterepetai me ti "proswnta" thn phre th 8esh aoristou xronou?

Apanthsh: Peran twn gnwstwn prosontwn pou apaitountai sxedon panta gia ena diorismo (niaou niaou) exei kai ptyxio... I.E.K.

Parakalw peite mou pote 8a valete ta klamata, gia na klayoume oloi mazi parea...


Merit


P.S. Gia osous psarwsan me to "eidikos programmatisths", istoselides me to dreamweaver eftiaxne to palikari prin parei "prwagwgh"



Merit

Zaphod είπε...

Τελείωσε τα χοντρά φράγκα είναι:
α) Θρησκεία
β) Πολιτική
γ) Δημοσιογραφία.

Και η μαλακία είναι πως (περίπου) κανένα από αυτά δεν χρειάζεται σπουδές! Τι διάβαζα τόσα χρόνια ο μαλάκας ρεεεεεεεεεεεεεεεεε

Slartibartfast είπε...

@Merit: Δυστυχώς δεν έχω κανέναν λόγο να σε αμφισβητήσω. Άστα να πάνε.
Το χειρότερο είναι πως τα ίδια συμβαίνουν και στα Πανεπιστήμια.. Αν δεις καινούργιους διδάκτορες σε διάφορες σχολές θα λιώσεις στο γέλιο (μπορεί ο απόφοιτος ΙΕΚ να ναι πιο ικανός ;-)) ). Αναρρωτιέμαι τι μπορεί να μας σώσει.

@Zaphod: Διαφωνώ!!! Τα χοντρά φράγκα είναι σε 2 επαγγέλματα:
1. Περιπτεράς (αν δεν γουστάρεις το γλύψιμο)
2. Προικοθήρας.

Unknown είπε...

Δυστυχώς ακόμα και η απόκτηση κάποιου μεταπτυχιακού τίτλου πλέον δεν αποτελεί ασφαλές αξιοκρατικό κριτήριο, όπως επισήμανε και ο οικοδεσπότης μας. Ακόμα όμως και στην περίπτωση που το άτομο είναι καταξιωμένος επιστήμονας και πάλι αυτό δε σημαίνει ότι έχει την ικανότητα να διοικίσει έναν οργανισμό. Βέβαια θα προτιμούσα χίλιες φορές τον επιστήμονα από κάποιον που έχει μία ασαφή σχέση με το αντικείμενο. Το πρόβλημα είναι αυτό που είπε ο Merit οι υψηλόβαθμες θέσεις ανατίθενται στους "δικούς μας".

Στη λίστα με τις κερδοφόρες επιχειρήσεις θα ήθελα να προσθέσω και:
α) Φούρνους
β) Κυλικεία
γ) Φαστ φουντάδικα
δ) Προποτζίδικα
Αν και σε αυτά πρέπει να δουλεύεις κιόλας.

Slartibartfast είπε...

Χμμ.. Kinalus.. τώρα μου έδωσες ιδέα...

Μιας και εδώ στο νησί πάσχουμε από ποιοτικά φαστφουντάδικα, έχω στο μυαλό μου το απόλυτο master plan λειτουργίας φαστφουντάδικου από 15/6 μέχρι 15/9.

Ελάχιστα προσόντα συμμετοχής στο project:
1. Πτυχίο ΑΕΙ
2. Δείκτης μάζας σώματος >= 25
3. Να θεωρεί την ψητούρα θρησκεία

Προσόντα που θα ληφθούν υπ όψιν:
1. Μεταπτυχιακοί τίτλοι
2. Κατανάλωση coca cola άνω του 1lt/ημέρα
3. Εμπειρία στο τύλιγμα κοκορετσίου.
4. Πλύσιμο λιγότερο από 1 φορά / εβδομάδα

Αν θέλετε λεφτά - Αυτή είναι δουλειά!!!!

Ανώνυμος είπε...

Enas "megistos" panepisthmiakos daskalos (sth sxolh ton fwnazame "the big Boss") mas eixe pei se mia apo tis "diale3eis" tou sto metaptyxiako... Oi yphresies ygeias paidia mou einai no2 megalyterh "bizna" pagosmiws. H prwth einai to fai.

Opws katalavainete... ,ek twn pragmatwn, den mporw na diafwnhsw mazi sas

Merit

Unknown είπε...

Από τα υποχρεωτικά τα κατέχω αν και θέλω 3-4 σουβλάκια (πιτόγυρα για μερικούς) για σιγουρεψω το 2. Απο τα προαιρετικά όμως το 2 και 3 δεν τα κατέχω :(

Πάντως γιατί να κουραζόμαστε; Ένα πάγκο με σουβλάκια εδώ τσικνοπέμπτη και Απόκριες, και ένα εκεί 15/8 και καθαρίσαμε για τη χρονιά.

Zaphod είπε...

@slarti

Οι δικές μου προτάσεις ΔΕΝ προϋποθέτουν να δουλεύεις!!!

@kinalus
Ελάτε όλοι στην μεγάλη +σουβλακική+ αγκαλιά!!!

Ο slarti δεν μας κολακεύει αδίκως!!!!

Ανώνυμος είπε...

4. Πλύσιμο λιγότερο από 1 φορά / εβδομάδα


@kinalus

"Απο τα προαιρετικά όμως το 2 και 3 δεν τα κατέχω :("

Vrwmiarh!
Oust!


Merit

Slartibartfast είπε...

@Zaphod: Ναι έχεις δίκιο. Αν και προτιμώ τη δουλειά μιας και έχω εκ γεννετής μια αλλεργία στο γλύψιμο. Καλύτερα περιπτεράς παρά υπουργός.

@Kinalus: Χμμ.. Θες λίγη προσπάθεια, αλλά μιας και η εταιρεία μας πιστεύει στο ανθρώπινο δυναμικό και τις δυνατότητές του θα σας δώσουμε μια ευκαιρία. Προς το παρόν και μέχρι αναλήψεως των καθηκόντων σας προτείνουμε να κάνετε ένα μπάνιο μπας και ξεβρωμίσετε λίγο.

@Merit: Χμμ... Ίσως να καθίσω να συντάξω μια ανάλυση απαιτήσεων για το project. Προφανώς ο 'big boss' και τα ρητά του θα κατέχουν περίοπτη θέση σε αυτήν. Δεν ξέρω μήπως επικοινωνήσω μαζί του μπας και το χώσουμε σε κανα ευρωπαϊκό πρόγραμμα ;-))