Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2008

Μαθήματα Ιστορίας: Τι είναι κραχ;

Μιας και πιθανόν να μην γνωρίζουν πολλοί πως είμαι επίκουρος καθηγητής της ΜπακαλοΟικονομίας στο Πανεπιστήμιο του ΣανΣεξ σας προσφέρω μια διαλεξούλα για να αντιληφθείτε την κατάσταση των ημερών μας:

World History: Crash!
(ορισμός)

1. Διαβάστε εδώ προσεκτικά.
2. Παρατηρήστε πως η Ιστορία επαναλαμβάνεται
3. Διαπιστώστε τον τρόπο 80 χρόνια παγκόσμιας εμπειρίας νικήθηκαν από την παγκόσμια βλακεία.

Αντιγράφω το καλύτερο απ όλα:

Tο φθινόπωρο του 1929, ο Φίσερ έγινε ιδιαίτερα διάσημος για το συμπέρασμα που διατύπωσε και το οποίο απέκτησε μεγάλη δημοσιότητα. Σύμφωνα μ’ αυτό, «οι τιμές των μετοχών έχουν φτάσει σ’ ένα σημείο που μοιάζει με ένα μόνιμα υψηλό όριο».

Aισιοδοξία εκφράστηκε και από τα Πανεπιστήμια του Xάρβαρντ, του Mίσιγκαν, το Oχάιο Στέιτ και ιδιαίτερα από ένα νεαρό οικονομολόγο του Πρίνστον, τον Tζόζεφ Σταγκ Λόρενς, ο οποίος, καθώς οι μετοχές έφταναν σε ένα πλαφόν, προέβη στο εξής σχόλιο, για το οποίο στη συνέχεια μιλούσε πολύς κόσμος: «H ενιαία κρίση των εκατομμυρίων ατόμων, των οποίων οι αξιολογήσεις λειτουργούν σε αυτή την αξιοθαύμαστη αγορά, το Xρηματιστήριο, είναι ότι προς το παρόν τουλάχιστον η αξία των μετοχών δεν είναι υπερβολική». Kαι κατέληξε με το ερώτημα: «Πού είναι εκείνοι που διαθέτουν την πολύπλευρη σοφία και η οποία θα τους δώσει τη δυνατότητα να πουν όχι στην κρίση αυτού του ευφυούς πλήθους;»

Α ρε προφήτη!!!!
Συμβαίνει και σήμερα... Το ζούμε καθημερινά...
Είναι αυτό που λέγεται.... "Δικτατορία των ηλιθίων"...

Μπορείς να τα βάλεις μαζί τους;


Υ.Γ. Δεν πιστεύω πως θα φτάσουμε στο ίδιο σημείο, να καταλήξουν οι μετοχές "κωλόχαρτα".. Ούτε να πωλούνται μεταχειρισμένες Cayenne για 1000€. H στοιχειώδης λογική λέει πως αυτή τη φορά θα προλάβουμε.. (καλά, δεν κόβω και το κεφάλι μου κιόλας...). Αν έχω να δώσω μια συμβουλή, αυτή είναι η εξής:

Το νού σας...

Δεν είναι μόνο οι μετοχές και οι τράπεζες που θα καταρρεύσουν... Πάντα όταν καταρρέει μια πυραμίδα, οι ψηλότερες πέτρες πέφτουν πάνω στη βάση...



2 σχόλια:

geokalp είπε...

Ωραίος!
ποιος όμως θέλει να βλέπει τη μεγάλη εικόνα;

εάν δεν τελματώσει τώρα η κατάσταση, θα συμβεί απαραίτητα στον επόμενο κύκλο...
αυτά εάν δεν αλλάξει ο μανωλιός...

μια ελπίδα έχω στον Ομπάμα, που ίσως να φέρει αλλαγή - δύσκολο το βλέπω κι αυτό...
γιατί οι υπόλοιποι θα συρθούμε πίσω του...

τη καλησπέρα μου!

Slartibartfast είπε...

Έλα μου ντε...
Το θέμα είναι πως με αυτή την υπερπληροφόρηση, έχουμε τέτοια παραπληροφόρηση και δεν ξέρουμε τι γίνεται.. τη μια μέρα τα χρηματιστήρια κατακρημνίζονται - την άλλη ανασταίνονται..

Ο Ομπάμα φαίνεται καλούλης... βέβαια η πράξη θα δείξει... και καλό είναι να κρατάμε μικρό καλάθι..

Το αστείο της υπόθεσης είναι πως περιμένουμε ένα μαύρο μπας και δούμε άσπρη μέρα ;-))

Να σαι καλά!!