Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2007

Περί Δημοκρατίας και Ελευθερίας

Κάτι που ολοφάνερα περιγράφει τις μέρες μας:


Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται
διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας,
διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα,
την παρανομία ως ελευθερία,
την αναίδεια του λόγου ως ισότητα
και την αναρχία ως ευδαιμονία.

Ισοκράτης 436 π.Χ-338 π.Χ.


Ευχαριστώ Τάκη!! (όχι Λεμονή)

3 σχόλια:

Hades είπε...

...Είχαν τον Άργειον Πάγον να τους προμηθεύει τ'αναγκαία του πολέμου κι αυτήνοι οι αφεντάδες, κάθονταν εις τα καράβια κι έτρωγαν κι έπιναν, κι εκείνους όπου κιντύνευαν διά την πατρίδα τους προμήθευαν διχόνοιαν και διαίρεσιν αναμεταξύ τους...

Μακρυγιάννης

Slartibartfast είπε...

Ίσως ο αγράμματος Μακρυγιάννης να είναι ο καλύτερος δημοσιογράφος στα χρονικά.

ΣΩΣΤΟΣ!

Hades είπε...

Αγράμματος....
Ούτε βαλτος να ήσουν! Για να γίνει πιο πολύ αντιληπτό πόσο μεγάλη αξία έχουν τα γραπτά του, κοίτα λοιπόν τι λέει περί της αγραμματοσύνης του:
"...Αφού καταγίνηκα ένα δυο μήνες αν μάθω ετούτα τα γράμματα όπου βλέπετε, αφαντάστηκα να γράψω τον βίον μου, όσα έπραξα εις την μικρήν μου ηλικία και όσα εις την κοινωνίαν, όταν ήρθα σε ηλικία, και όσα διά την πατρίδα μου, όπου μπήκα εις της Εταιρίας το μυστήριον διά τον αγώνα της λευτεριάς μας και όσα είδα και ξέρω οπουγίναν εις τον Αγώνα, και σε όσα που κατά δύναμη συμμέθεξα κι εγώ κι έκαμα το χρέος μου, εκείνο όπου μπορούσα. Δεν έπρεπε να εμπώ εις αυτό το έργον ένας αγράμματος, να βαρύνω τους τιμίους αναγνώστες και μεγάλους άντρες και σοφούς της κοινωνίας και να τους βάλω σε βάρος, να τους κινώ την περιέργειά τους και να χάνουν τις πολύτιμες στιγμές εις αυτά. Αφού όμως έλαβα και εγώ ως άνθρωπος αυτήνη την αδυναμία ας ζητώ συγγνώμη εις το βάρος όπου θα σας δώσω. Αν είμαι τίμιος άνθρωπος, θέλω γράψει την αλήθεια, καθώς έγιναν τα γραφόμενα όπου θα σημειώσω. Όλοι οι αναγνώστες έχετε χρέος πρώτα να'ρευνήσετε διά την διαγωγή μου, πως φέρθηκα εις την κοινωνία και Αγώνα, και αν τιμίως φέρθηκα, βάλετε βάση και εις τα γραφόμενά μου. Αν ατίμως φέρθηκαμ, μην πιστεύετε τίποτας."


Με λίγα λόγια ο Μακρυγιάννης έμαθε γράμματα σε σχετικά "προχωρημένη" ηλικία επειδή ήθελε να καταγράψει όλα αυτά που γίνονταν εις βάρος της πατρίδος από τους ίδιους τους Έλληνες και που τόσο τον πίκραιναν, για να μάθουν οι επόμενοι τι είχε συμβεί.

Ειλικρινά το λέω, τα Απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη είναι το πιο επίκαιρο βιβλίο που έχω διαβάσει ποτέ μου....