Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2007

Πετρελαιοθύελλα...

Ένα άλλο θεματάκι που πέρασε σχετικά στα ψιλά των ειδήσεων είναι η καούρα της κυβέρνησης να αλλάξει τον τρόπο διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης προκειμένου να χτυπήσει το λαθρεμπόριο και τη φοροδιαφυγή (μιας και φαίνεται πως υπάρχουν πολλοί που χρησιμοποιούν το πετρέλαιο θέρμανσης και για άλλους σκοπούς). Κατ αρχήν συμφωνώ με την απόφαση να αλλάξει το υπάρχον καθεστώς ώστε να ελεγχθεί η διάθεση και να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή. Βέβαια, επειδή η κυβέρνηση είναι ικανότατη στο να προκαλεί αλαλούμ από το πουθενά, πρότεινε να υπάρχει μόνο ένας τύπος πετρελαίου (το γνωστό σε όλους μας κίνησης) με το οποίο θα τροφοδοτούμαστε και στη συνέχεια να πηγαίνουμε με τις αποδείξεις στις τράπεζες ή τις εφορίες και να μας επιστρέφεται ο επιπλέον φόρος που πληρώσαμε. Βέβαια, αφού το κυκλοφόρησαν και ήταν έτοιμοι να το εφαρμόσουν, σκέφτηκαν πως: (α) Κάτι που κοστίζει 1€ έχει μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους για το βενζινά απο κάτι που κοστίζει 0,60€ (οπότε θα δίναμε επιπλέον χρήματα στους βενζινάδες), (β) Τι θα γινόταν με τις πολυκατοικίες που δεν βάζει ο καθένας μόνος του πετρέλαιο.
Τέλος πάντων, αφού εκ των υστέρων σκέφτηκαν λίγο τη γκάφα που παρολίγον να εφαρμόσουν τα μάζεψαν και λένε τώρα πως από 01/01/2008 θα αγοράζουν οι βενζινάδες τη βενζίνη από τις εταιρείες σε τιμή 1€ και θα την πουλάνε αποφορολογημένη στα 0,60€ (και οι βενζινάδες θα παίρνουν πίσω τη διαφορά). Ώωωπα!! Δηλαδή, αν εγώ έχω κολλητό ένα βενζινά δεν θα μπορεί το πετρέλαιο που μου βάζει στο αμάξι ή το φορτηγό να δηλώνεται ως πετρέλαιο που έκαψα στον καυστήρα; Μου φαίνεται πως το νέο σχέδιο είναι σαν το χιλιοτρυπημένο βαρέλι που κλείνεις μια τρύπα και ανοίγει μια άλλη. Παρεπιμπτόντως, οι βενζινοπώλες δεν διαμαρτυρήθηκαν για αυτή τη ρύθμιση (χιχι).. Άραγε το περιθώριο κέρδους τους ποιό θα είναι; Πώς θα ελεγθεί πού καίγεται το πετρέλαιο; Και τελικά ποιός θα την πληρώσει αν τα έσοδα του προϋπολογισμού από τους φόρους του πετρελαίου δεν αυξηθούν όσο προβλέπεται;
Σκεφτόμουν λοιπόν το θέμα και κατέληξα στο εξής: Αφού θέλουμε να καταπολεμήσουμε το λαθρεμπόριο πετρελαίου, ας εξισώσουμε πλήρως τις τιμές και ας καταργήσουμε τις επιστροφές φόρου. Τα χρήματα αυτά που θα πρέπει να επωφεληθούν οι πολίτες να τα δίνει το κράτος σαν μια μορφή επιδόματος πρίν το χειμώνα σε κάθε σπίτι που θα είναι κύρια κατοικία οικογένειας και το οποίο επίδομα θα εξαρτάται από:
(α) τη φορολογική δήλωση, και
(β) την περιοχή στην οποία μένει ο δικαιούχος (πχ υψηλότερο στη Θράκη και τη Μακεδονία και χαμηλότερο στην Κρήτη και την Πελοπόννησο).
Εννοείται φυσικά πως το επίδομα θα είναι μόνο για την κύρια κατοικία, και αντιστρόφως ανάλογο του εισοδήματος του δικαιούχου. Πιό απλά, στην ίδια περιοχή το επίδομα του κάθε σπιτιού θα εξαρτάται μόνο από το εισόδημα του καθενός. Και δεν βλέπω κανένα λόγο κάποιος που έχει πολύ μεγάλο εισόδημα να επιδοτείται για θέρμανση.
Επίσης, να μην ληφθεί υπ όψιν αν το σπίτι έχει καλοριφέρ ή όχι. Είτε ξύλα αγοράζει, είτε πετρέλαιο, είτε φυσικό αέριο, είτε καίει θερμάστρες να παίρνει αυτό το καθορισμένο επίδομα. (Δική του δουλειά είναι από εκεί και πέρα να επιλέξει την οικονομικότερη λύση).
Με αυτόν τον τρόπο εποπτεύεις πλήρως την αγορά και χωρίς κανένα οικονομικό κόστος (αντιθέτως επιπλέον έσοδα θα χεις) στηρίζεις τις μεσαίες και χαμηλές κοινωνικές τάξεις. Πιό απλά - κοινωνική πολιτική δωρεάν.
Τόσο δύσκολο είναι να το σκεφτεί κάποιος;


update:Ξαναδιαβάζοντάς το, μου θυμίζει τα κλασικά άρθρα του Μάνου στις εφημερίδες. Μήπως να αρχίσω να ανησυχώ;

Δεν υπάρχουν σχόλια: