Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2008

+ Ekklisia Bank +

update 2: Ίσως η μόνη φορά που συμφωνώ απόλυτα με το Λαζόπουλο:

update H καταλληλότερη μουσική διαβάζοντας το άρθρο...
/update

Βλέποντας τον τελευταίο καιρό καθημερινά να ξεφυτρώνουν "ύποπτες" ανταλλαγές ακινήτων, έχω αρχίσει να φορτώνω απίστευτα.. Μάλιστα το γεγονός το οποίο ξεχείλισε το ποτήρι είναι οι κατασκηνώσεις της Μονής Πετράκη στα καμμένα της Πάρνηθας (λες και η εκκλησία δεν έχει άλλα ακίνητα να κάνει τις κατασκηνώσεις της - πρέπει να αποχαρακτηριστεί η συγκεκριμένη έκταση). Ας έρθουμε λοιπόν σε ένα καίριο πρόβλημα, τη φορολογία της Εκκλησίας..

Για όσους βαρέθηκαν και δεν διάβασαν το link (κρίμα γιατί δείχνει ακριβώς πως συμπεριφέρθηκαν τα τελευταία χρόνια απέναντι της Εκκλησίας οι κυβερνήσεις), έχουμε φτάσει στο σημείο η Εκκλησία να φορολογείται με συντελεστή 0%. Όπως ακριβώς είναι γνωστό τοις πάσι, η Εκκλησία δεν παρουσιάζει επίσημα στοιχεία (ή ακόμα και αυτά που παρουσιάζει είναι τόσο αμφιλεγόμενα που δεν αξίζει να ασχοληθούμε), πλην ορισμένων ιδρυμάτων (πχ Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου και ελάχιστα άλλα). Στην Εκκλησία, δεν υπάρχουν ισολογισμοί, δεν υπάρχουν οικονομικοί ή λογιστικοί έλεγχοι (πλην ίσως στα κεντρικά της Εκκλησίας της Ελλάδος, όπου θα πρέπει να είναι πολύ αφελής κάποιος για να τα πιστέψει - άλλωστε μεταξύ τους τρώγονται για κακοδιαχείριση) και κανείς δεν γνωρίζει που πάνε τα χρήματα των πιστών. Η κατάσταση οδηγεί στα εξής:
  1. Κάποια (θα θελα να πιστεύω ελάχιστα) λαμόγια τρώνε με χρυσά κουτάλια
  2. Το κράτος χάνει έσοδα (οι φορολογούμενοι είμαστε πάλι τα θύματα)
  3. Η Εκκλησία χειροτερεύει μιας και με αυτόν τον τρόπο έλκει περισσότερα λαμόγια
  4. Η Εκκλησία δεν μπορεί να ανατρέψει οτιδήποτε αρνητικό εναντίον της (π.χ. ας βρεθεί ένας να με πει ψεύτη ή άσχετο).
Το πιο αστείο γεγονός ήταν την προηγούμενη Κυριακή μιας και η Εκκλησία έβγαλε δίσκο για να ενισχύσουν οι πιστοί το Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας (μην πω καμμια κακή κουβέντα τώρα - αυτά βλέπω και βάζω πλώρη για την κόλαση). Μην μιλήσουμε για "αλληλεγγύη" και φιλανθρωπικό έργο ..

Μιας και είμαι διακεκριμένος μπακαλο-οικονομολόγος, ας κάνουμε μια υπόθεση εργασίας. Μια επιχείριση φορολογείται (περίπου - εδώ κολλάει το μπακάλικο) ως εξής:
(Έσοδα - Έξοδα) * α%,
όπου α είναι ο φορολογικός συντελεστής (στο περίπου - στην πράξη γίνεται με κλιμακωτούς συντελεστές).
Αν η Εκκλησία έχει σημαντικό έργο, και τα χρήματα που εισπράτει τα αποδίδει π.χ. ναοί, κατασκηνώσεις, πολιτιστικές εκδηλώσεις, συντήρηση μνημείων, φιλανθρωπία, λειτουργικά έξοδα κτλ είναι προφανές πως τα έξοδα αποτελούν ένα μεγάλο κομμάτι των εσόδων. Επειδή η Εκκλησία δεν είναι κερδοσκοπική οργάνωση, ούτε υπάρχει κάποιος λόγος να διαφυλλάτει κανένα μεγάλο αποθεματικό σε ρευστό, οι φόροι που θα έδινε αν υπήρχε φορολογία θα ήταν ένα ποσοστό επί των κερδών. Στην ουσία δεν θα την εμπόδιζε σε τίποτα να πράξει το έργο της.
Άσε που επειδή θα υπήρχε φόρος επί των κερδών, η Εκκλησία θα πιεζόταν να πραγματοποιεί όσο το δυνατόν περισσότερα έργα (κλασική μέθοδος φοροαποφυγής στις επιχειρήσεις).

Τι θα συνέβαινε στην Εκκλησία:
  1. Θα ανταπέδιδε στην κοινωνία και το κράτος (στους οποίους στηρίζεται)
  2. Θα παρείχε πραγματικό έργο (από το σχεδόν ανύπαρκτο για τα οικονομικά μεγέθη της τώρα)
  3. Θα βούλωνε τα στόματα οποιονδήποτε λασπολόγων σε ένα μεγάλο βαθμό.
Τι θα έχανε η Εκκλησία:
  1. Κάποια λαμόγια που δεν θα μπορούσαν εύκολα να τ αρπάξουν (μην ψάχνετε δεν υπάρχει άλλο...)
Γιατί δεν γίνεται αυτό; Γιατί ο σχωρεμένος ο Χριστόδουλος πίεζε για φοροαπαλλαγές στην Εκκλησία; Γιατί το κράτος ποτέ δεν ανάγκασε την Εκκλησία να παρουσιάσει αληθινούς ισολογισμούς; Γιατί αποφεύγει να τη φορολογήσει;

Η δική μου απάντηση είναι: επειδή τα λαμόγια δεν είναι λίγα στον αριθμό, όπως θα ήθελα να πιστεύω..


Περιμένω και άλλες απαντήσεις...




4 σχόλια:

Zaphod είπε...

Πολύ καλό άρθρο, ειδικά στο συμπερασμα. Όπως είπε και κάποιος η εκκλησία εδώ λειτουργεί σαν ιδιότυποι off shore,οπότε λογικό είναι να τραβάει τα λαμόγια.

Slartibartfast είπε...

Ωραίο το ιδιότυπη off-shore ..
thanx για τα καλά σου λόγια.. εσύ απ ότι βλέπω είσαι σε απίστευτα κέφια... έρχομαι να σε μελετήσω..

Hades είπε...

Ολίγον αφελές το αρχικό ερώτημα: αν ήταν να κάνει κάπου αλλού κατασκηνώσεις, θα το είχε πράξει χρόνια τώρα. Αντιστοίχως, μην περιμένετε ορφανοτροφεία ή κτίρια για απόρους: με τις επόμενες καταπατήσεις, και πάει λέγοντας.
Εμένα η δική μου απορία είναι η εξής: από την στιγμή που οι τράγοι έχουν την απαίτηση να τους πληρώνεις για ο,τιδήποτε ωσάν να κάνουν παροχή υπηρεσιών αντί για λειτούργημα, γιατί δεν κόβουν αποδείξεις; Δηλαδή συγγνώμη, δεν φορολογούνται που δεν φορολογούνται, δεν είναι μαλακία να σου φεύγει ένα χιλιάρικο (μίνιμουμ) πχ για μια κουμπαριά και να μην περνάει καν στην εφορία; :):)

Slartibartfast είπε...

Για το αφελές ερώτημα συμφωνώ.. πρέπει να αποχαρακτηρίσουμε και να καταπατήσουμε για να δούμε νέες (αν και είναι προτιμότερα τα ιδιωτικά νοσοκομεία)..

Όσον αφορά τις αποδείξεις είναι υποχρεωμένοι να κόβουν αποδείξεις ως δωρεά.. Βέβαια αυτό που συνήθως συμβαίνει είναι το ίδιο με μία αγορά απο ένα μαγαζί όπου δεν σου κόβουν αποδείξεις.. (λίγες φορές έχεις δει παπάδες να έχουν πιαστεί στα χέρια για τη μοιρασιά;)