Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2008

Φτώχεια καταραμένη vol 2: Πώς να κάνεις μια τρύπα στο νερό...

Επέστρεψα απο διακοπές (Φούρνοι για όσους δεν τα έμαθαν)... πολλά ενδιαφέροντα είδα εκεί, αλλά με πρόλαβαν οι εξελίξεις..

Μετά από τα δημοσιεύματα που ανέφερα στο προηγούμενο post, είχαμε μια νέα απόφαση από τον Υπουργό Οικονομίας..

Καταργείται το αφορολόγητο όριο των 10.500€ για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Ο ελεύθερος επαγγελματίας πλέον θα φορολογείται με 10% για τα πρώτα 10.500€ εισοδήματός του.
Κάποιος απρόσεκτος θα έλεγε "μπράβο! επιτέλους θα τους βάλουν χέρι"... πρόσεξε όμως λίγο πριν μιλήσεις..

Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο φαίνονται, ή όσο τα παρουσιάζει ο Αλογοσκούφης. Ας δούμε γιατί:

Α. Σύμφωνα με την προηγούμενη ανάρτησή μου θα πληρώσουν κατα μέσο όρο οι:
  • εστιάτορες, φόρο 1064€
  • επενδύσεις δαπέδων και τοίχων, φόρο 1017€
  • καντίνες, φόρο 883€
  • υπηρεσίες πώλησης ποτών, φόρο 771€
Δηλαδή εγώ, ή ο αντίστοιχος μισθωτός με εμένα 3 χρόνια προϋπηρεσία και ενοίκιο, που πληρώνω 1300€ φόρο τί είμαι; (Το ξέρω καλύτερα από σας: Μ.... - προσοχή στο κεφαλαίο Μ).

Β. Και ποιος μου λέει εμένα πως του χρόνου που τα μέτρα θα έχουν αφομοιωθεί από τους ελεύθερους επαγγελματίες δεν θα δηλώσουν όλοι αυτοί πολύ μικρότερο εισόδημα; Τι θα τους εμποδίσει, αφού τόσο καιρό δήλωναν ότι μαλακία* τους κατέβαινε, να δηλώσουν ακόμα πιο φτωχοί;

Γ. Υπάρχουν κάποιοι ελεύθεροι επαγγελματίες - ελαχιστότατοι, το δέχομαι - που είναι έντιμοι και δηλώνουν το πραγματικό τους εισόδημα. Γιατί να τους επιβαρύνεις με 1000€ παραπάνω φόρο; Είναι σαν να τους λες κατάμουτρα "Είστε Μ.....".

Δ. Γιατί να πληρώσει φόρο ο παππούς που έχει καφενείο στη μέση του πουθενά και πουλάει τον ελληνικό 0,70€, ή η γιαγιά με το ετοιμόροπο παντοπωλείο;

Ε. Γιατί να πληρώσει φόρο ο μεταπτυχιακός που δουλεύει στο Χ ερευνητικό ινστιτούτο με δελτίο παροχής υπηρεσιών και παίρνει 700€ το μήνα. (είναι το μόνο ουσιαστικό πράγμα που έχει πει ο λελές - πολλοί φίλοι μου θα συνειδητοποιήσουν πως δεν τους ξέχασα).

----------------------------------------------------------------------

Κι όμως υπήρχε μία λύση, ευκολότερη, δικαιότερη και ουσιαστικότερη.. μόνο που είναι για σοβαρά κράτη.. Αλλά δυστυχώς, τυχαίνει να θίγονται και φίλοι... το ΣΔΟΕ χρησιμοποιήθηκε και σαν όργανο πολιτικής πίεσης (έχω πολύ κοντινό παράδειγμα).. Μόνο που μου έχουν μάθει πως άμα κάτι δεν λειτουργεί έντελώς σωστά το διορθώνεις - δεν το καταργείς.
Κύριε Αλογοσκούφη, στήσε μια υπηρεσία με 1000 ελεγκτές, με καλούς μισθούς, με αυστηρό έλεγχο των πόθεν έσχες τους, με θητεία το πολύ 5 χρόνια, που με αντικειμενικά κριτήρια θα πηγαίνουν σε "περίεργα φτωχές" επιχειρήσεις (μακρυά από την περιοχή τους) και θα τις ξεσκονίζουν.. Ρίξε 10000 βαρβάτα αντικειμενικά, αμετάκλητα πρόστιμα.. Θα θιγούν 10-100-1000 δικοί σου, θα σε ευγνωμονούν 9.000.000 κόσμος.

Αλλά τι να περιμένουμε.. δεν μπορείτε να στέλνετε στις φορολογικές δηλώσεις των δημοσίων υπαλλήλων προσυμπληρωμένους τους μισθούς εν έτει 2008.. Μηχανογράφηση δεκαετίας 70..

Κύριε Αλογοσκούφη συγχαρητήρια!!!! Τα κάνατε Αλογοσκατά*!!

Κατά την προσωπική μου άποψη, ο Αλογοσκούφης φταίει το λιγότερο.. το μεγάλο μπράβο ανήκει στον Κοκό που είμαι σίγουρος πως δεν θα μπορούσε να διαχειριστεί ούτε πολυκατοικία.


πηγές υπάρχουν άπειρες... θα αποφύγω τις φτηνά αντιπολιτευτικές, αφήνοντας ενδεικτικά το ρεπορτάζ της καθημερινής, το άρθρο του "δεξιού" Παπαδημητρίου, και την "άποψη" της Ναυτεμπορικής.


*ήταν αρχή μου στο blog να προσπαθώ να είμαι όσο το δυνατόν κοσμιότερος... Δυστυχώς ήταν αδύνατον να συγκρατηθώ.

4 σχόλια:

geokalp είπε...

για μένα όλα ξεκινούν από την έλλειψη ηθικής και συλλογικής ευθύνης!
που ξεκινά επίσημα από το 1821..

αλλά στο προκείμενο, οι νέοι φόροι είναι σίγουρο πως απομακρύνουν - προς το παρόν - τους ελεγκτές της ΕΕ και του Αλ-μούνια
και το γνωστό κλισέ "μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά" θριαμβεύει!

πάντως συμφωνώ, εάν το κράτος δεν κάνει ούτε έλεγχο, τότε καλύτερα να μην υπάρχει...

Slartibartfast είπε...

Δεν έχεις καθόλου άδικο...
Βέβαια για να μην τραγικοποιούμε και εντελώς τα πράγματα, δεν πιστεύω πως θίγεται άδικα περισσότερο από το 20% αυτών που "δηλώνουν φτωχοί". Απλά μένει η ερώτηση γιατί και αυτοί..

Το χειρότερο ξέρεις ποιο είναι; Πως έτσι όπως πάνε τα πράγματα (φορολογικές κλοπές, βατοπέδια, νοθείες/βλάκείες στη βουλή, siemens κτλ) σε λίγα χρόνια θα παρακαλάμε για καμμια σοβαρή χούντα... (φτου! κακά! - Αν και κανας Βλαδίμηρος καθόλου δεν θα με χάλαγε..)

Zaphod είπε...

Αυτοί που βγάζουν 100νταδες χιλιάρικα και δηλώνουν εισόδημα 5000-6000 euro θα επιβαρυνθουν με ένα χιλιάρικο. Σταγόνα στον ωκεανό.

Υπάρχουν όμως άνθρωποι που δουλεύουν και δεν δουλεύουν με 700 e/μήνα (και όχι μόνο σε μια επιχείρηση) τους οποίους το μέτρο πηδάει με χαρακτηριστική άνεση.

Το μέτρο που προτείνεις είναι το μόνο ουσιαστικό αν θέλει κάποιος να καταπολεμήσει το πρόβλημα. Πρακτικά αυτό που γίνεται τώρα είναι τσάτρα πάτρα να μπαλωθούν κάποιες τρύπες.

Πολύ καλό και το δεύτερο άρθρο στο ίδιο θέμα!

:)

Slartibartfast είπε...

Θέλω να δώ με τις τροποποιήσεις που κάναν τι θα γίνει του χρόνου με τα παιδιά των 700€ με τα μπλοκάκια...

thanx friend!