Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2008

Καλά, έχει πολύ πλάκα..

Οι περισσότεροι θα νομίζετε από τον τίτλο πως θα ασχοληθώ με τον Βουλγαράκη.. Σιγά μην κάτσω να ασχοληθώ με τον αχόρταγο - άλλωστε λάδι θα βγεί και ύστερα από καιρό θα ξαναγίνει υπουργός.. (το χουμε δει άπειρες φορές το έργο)..

Το πιο αστείο είναι αυτό που μου συνέβη πριν μια βδομάδα..

Έχω μια πιστωτική κάρτα citibank που τη χρησιμοποιώ κυρίως για να πληρώνω λογαριασμούς και κανα σπάνιο έξοδο.. Συνήθως το χρέος μου στην κάρτα είναι μηδαμινό, και ως εκ τούτου δεν καίγομαι να την αποπληρώνω (μιας και η προμήθεια για να την πληρώσω από Τήνο που δεν έχει citibank είναι μεγαλύτερη από τους τόκους του σχεδόν μηδαμινού χρέους μου).

Ένα πρωί, με παίρνουν στο κινητό από άγνωστο νούμερο... το σηκώνω και ακούω το εξής:
" Κύριε π.. , έχετε ένα χρέος στην πιστωτική σας κάρτα και δεν έχετε πληρώσει τη δόση.. Σας παρακαλούμε να το εξοφλήσετε άμεσα"..
Ρωτάω και γω "Συγγνώμη πόσο είναι το χρέος μου;" και παίρνω την αποστομωτική απάντηση: "79,83€". Τους απαντώ καλά, θα το τακτοποιήσω και κλείνω..

Επί 2 ώρες προσπαθούσα να συνέλθω από τα γέλια... η Citibank, η μεγαλύτερη τράπεζα του κόσμου με πήρε τηλέφωνο επειδή δεν της έδωσα την δόση για το χρέος των 80 παρά κάτι ευρώ... (που θα την χρεώσει με τόκο υπερημερίας και θα βγάλει και κάποια λίγα εξτρά)... Τόσο μεγάλη είναι η οικονομική κατάντια των τραπεζών (λόγω της κρίσης) που αφιερώνουν εργατοώρες υπαλλήλων για τόσο μικρά χρέη (πιστωτικών καρτών που τοκίζονται κοντά στο 20% );

Ε, είδα χθες και την Lehman Brothers που χρεωκόπησε.. και το χαμόγελο γίνεται ακόμα μεγαλύτερο..

Ρίσκαραν και έχασαν

Για την ακρίβεια όχι απλά ρίσκαραν... έβγαλαν από τη μύγα ξίγκι και προσπαθήσαν να βγάλουν και από τον ψύλλο... και εκεί την πάτησαν..

Το μόνο που με χαλάει είναι πως από τις καταρρεύσεις των τραπεζών, την πληρώνουν οι χαμηλοϋπάλληλοι (και ο Αμερικανός φορολογούμενος μιας και ο Μπους χρηματοδοτεί τις τράπεζες με λεφτά των φορολογουμένων) ..

Τα μεγαλοστελέχη που έχουν την ευθύνη για την σημερινή κατάντια δεν σκοτίζονται ιδιαίτερα.. Αναπαύονται στα τεράστια μπόνους που αποκόμισαν για τις καταστροφικές ιδέες τους, πριν ξεσπάσει η κρίση...

7 σχόλια:

Zaphod είπε...

Επειδή δεν έχω και μεγάλη ιδέα γύρω από το θέμα, μπορείς να με διαφωτίσεις λίγο; Ποια τα ρίσκα που πήρε η Lehman;

Slartibartfast είπε...

Μιας και έχω κανει μισό Phd στο θέμα θα σε φωτίσω στα γρήγορα... ;-))

Πριν απο καμμια 10-15αριά χρόνια στην Αμερική, αφού είχαν ξεσκιστεί να δίνουν στεγαστικά δάνεια, κάποιοι μεγάλοι εγκέφαλοι αποφάσισαν το εξής: Να δίνουν ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια σε δανειολήπτες που δεν πληρούν τις συνηθισμένες προϋποθέσεις, με μεγαλύτερα επιτόκια από τα συνηθισμένα (τα αποκαλούμενα subprime loans). Σκέφτονταν πως αφού οι τιμές στην αγορά κατοικίας αυξάνονται συνέχεια, και να μην εξυπηρετηθεί ένα δάνειο τότε το ακίνητο κατάσχεται και πωλείται (σε συμφέρουσα τιμή για την τράπεζα, αφού η αξία αυξάνεται).

Η όλη αυτή κατάσταση (τουλάχιστον απληστία - μιας και οι τράπεζες ήδη εμφάνιζαν τεράστια κέρδη) δεν σταμάτησε στην χορήγηση δανείων, αλλά συνεχίστηκε ακόμα παραπέρα.. Τιτλοποίησαν αυτά τα δάνεια (χοντρικά τα έκαναν δομημένα ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια κτλ) και τα πούλησαν προκειμένου να διασπείρουν τον "τυχόν" κίνδυνο. Φυσικά, με τις συνθήκες που επικρατούσαν (αφού η αξία των υποθηκών συνεχώς ανέβαινε, αλλά και τα δάνεια είχαν μεγάλα επιτόκια) οι τίτλοι αυτοί έδιναν τεράστιες αποδόσεις..

Τι δεν σκέφτηκαν οι μεγάλοι εγκέφαλοι (μπορεί και να το σκέφτηκαν, αλλά αφού είχαν αρπάξει ήδη τα τεράστια μπόνους δεν θα τους ένοιαξε κιόλας); Πως αυτή η κατάσταση των εύκολων δανείων δημιούργησε υπερθέρμανση στην αγορά κατοικίας και οδήγησε σε μία τεράστια φούσκα στις τιμές των ακινήτων.. Έτσι σιγά-σιγά οι τιμές των ακινήτων άρχισαν να πέφτουν.. (στην Αμερική τα τελευταία δύο χρόνια οι τιμές ακινήτων πέφτουν περίπου 20% κάθε χρόνο). Αρχικά όσο ανεβαίναν οι τιμές οι πληστηριασμοί δεν τους ενοχλούσαν - όταν αρχίσαν να πέφτουν οι τιμές άρχισε να τσούζει.

Όμως το πρόβλημα δεν ήταν μόνο στις τράπεζες που χορηγούσαν τέτοια (subprime) δάνεια.. Και άλλες τράπεζες παγκοσμίως είχαν δελεαστεί από τις τεράστιες αποδόσεις των subprime τίτλων και είχαν γεμίσει τα χαρτοφυλάκιά τους με τέτοιους τίτλους οι οποίοι ενώ αρχικά απέδιδαν τα κέρατά τους, στη συνέχεια άρχισαν να χάνουν την αξία τους.. οπότε έτσι βρέθηκαν από εκεί που είχαν τεράστια κέρδη να εμφανίζουν ζημιές..

Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε έναν φαύλο κύκλο.. Λόγω των ζημιών από τα τιτλοποιημένα στεγαστικά δάνεια, οι μεγάλοι χρηματοοικονομικοί οίκοι έχουν έλλειψη ρευστότητας.. Δεν μπορούν να κάνουν πληρωμές.. Και έτσι σιγά σιγά καταρρέουν ο ένας μετά τον άλλο.. (πρέπει να βρω μια λίστα με οίκους που έχουν καταρρεύσει, θυμάμαι τη Northern Rock στην Αγγλία, τις Φρεντι Μακ και Φανι Μέι στην Αμερική, τη Μοργκαν Στάνλεϊ που ζορίζεται και τη Μέριλ Λιντς που τη γλιτώσαν άραβες.. και βεβαίως το τελευταίο πουλέν η Lehman)..


Λίστα των Financial Times με τις ζημιές των τραπεζών μέχρι τον Απρίλιο του 08..
Πρόσεξε πως πρώτη είναι η ελβετική UBS, θύμα των τιτλοποιημένων δανείων.
Να υπενθυμίσω πως οι δικές μας τράπεζες (σοφά;) δεν μπλέχτηκαν με τέτοιους τίτλους και έτσι την γλίτωσαν (πλην του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου που επένδυσε κάτι "ψιλά" και φυσικά τα έχασε - για αυτό άλλαξε και διοίκηση με τις εκλογές και έβαλαν πρόεδρο τον φλωροβάζελο).

Zaphod είπε...

Ok!

Και εδώ όμως δεν έπεφτε η δανειοδότηση της αρκούδας και μάλιστα, πρακτικά ανευ όρων με αποτέλεσμα να έχουν ξεσκιστεί οι τράπεζες στις κατασχέσεις;

geokalp είπε...

slart

νομίζω ότι θέλουν να σε κατηγοριοποιήσουν και γι'αυτό παίρνουν τηλέφωνα

ωραία η ιστορική ανάλυση!

Slartibartfast είπε...

Zaphod: Ναι έπεσαν και εδώ πολλά δάνεια, αλλά φαντάσου τι έγινε εκεί μιας και αυτό που έγινε εδώ χαρακτηρίζεται πολύ μετρημένο... Φαντάσου πως το τελευταίο διάστημα ένας στους 171 ιδιοκτήτες έχασε το σπίτι του(καμμία σχέση με τι γίνεται εδώ - οι κατασχέσεις είναι ελάχιστες)..

geokalp: Λες να θέλουν να με κατηγοριοποιήσουν; Τι αν είμαι συνεπής ή όχι; Κρίμα και γω νόμιζα πως είναι κανα καλό γκομενάκι που με είδε, γοητεύτηκε και ψάχνει τρόπο για επαφή ;-))

Μάλλον θα έπρεπε να κάτσω να γράψω αναλυτικά αυτήν την καπιταλιστική ιστορία.. αλλά θέλει πολύ χρόνο για να μαζέψω όλα τα στοιχεία..

Προς το παρόν διαβάστε το άρθρο του δεξιού Δελαστίκ για την αθέατη πλευρά της κρίσης.. (αυτός όπως και μερικοί άλλοι όταν τους διαβάζεις νομίζεις πως είναι σοβαροί αριστεροί.. - μόνο που απλά αποδεικνύονται σοβαροί).

Slartibartfast είπε...

Sorry, λάθος! Ο Δελαστίκ δεν είναι δεξιός (μπερδεύτηκα επειδή ήταν στην Καθημερινή πολλά χρόνια πριν απολυθεί εξαιτίας καταγγελιών του για διορισμούς πρακτόρων των ΗΠΑ σε ΜΜΕ).

Hades είπε...

Ζεις ρε παιδί; Χειρότερος από 'μένα είσαι τελικά. Εγ΄τουλάχιστον μόνο για κανά τρίμηνο εξαφανίσθηκα... :):):)

Κακεντρεχές το σχόλιό σου για τις τράπεζες (και ιδίως για την συγκεκριμένη). πεινάνε οι άνθρωποι ρε... :):)