Τρίτη 19 Αυγούστου 2008

Φτώχεια Καταραμένη ..

Έχοντας χαθεί καιρό από τις επάλξεις του blogging (για ένα κάρο άσχετους λόγους με βασικότερο την καθημερινή ιεροτελεστία των freddo που μου απομυζά τον ελεύθερο χρόνο) αποφάσισα να επανέλθω δυναμικά με ένα post σοβαρότατο...

2.000.000 Έλληνες είναι στα όρια της φτώχειας!!!


Πάει λίγος καιρός που μας έπρηζαν τα κανάλια. Πράγματι, υπάρχουν πολλοί που τα φέρνουν δύσκολα βόλτα (κυρίως οι χαμηλοσυνταξιούχοι των 500 και νέοι της γενιάς των 700 €). Η πλάκα είναι όμως πως αν το πάρουμε σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του κράτους και τη φορολογία θα δούμε πολλούς "διπλανούς" μας που δεν το βάζει το μυαλό μας "φτωχούς".

Θα μου πείς πως γίνεται αυτο; - Για δες εδώ!

To 70,9 % των ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνει ετήσιο εισόδημα κάτω από 10.000 € (με το αφορολόγητο όριο να είναι 10.500 €). Και αν πάμε σε συγκεκριμένα παραδείγματα επαγγελματικών τάξεων πέφτει το χοντρό γέλιο - το 2007 δήλωσαν κατα μέσο όρο:

Συμβολαιογράφοι 59.631 €
Φαρμακοποιοί 44.122€,
Γιατροί 41.897 €
Δικηγόροι 23.724
Αρχιτέκτονες - μηχανικοί κ.λπ. 22.680 €
Λογιστές 22.212€
Ταξιδιωτικοί πράκτορες 19.295€
Οδοντίατροι 18.583€
Ξενοδόχοι 18.502€
Ηθοποιοί 17.787€
Εργολάβοι 16.869€
Εκπαιδευτήρια 16.074€
Διαφημιστές 15.852€
Καλλιτέχνες κέντρων διασκέδασης 14.963€
Ταξιτζήδες 13.495€

Εισοδήματα χαμηλότερα του μέσου μισθωτού (που είναι 13.473) δήλωσαν οι ασχολούμενοι με Εργασίες εγκαταστάσεων θέρμανσης, αερισμού κ.λπ. 12.845€
Αθλητικές δραστηριότητες 11.298€
Εργασίες ηλεκτρικών καλωδιώσεων και εξαρτημάτων 11.141€
Εργασίες χρωματισμών 10.842€
Εστιατόρια 10.643€

Και χαμηλότερα του μέσου εισοδήματος των συνταξιούχων (που είναι 10.663) δήλωσαν οι ασχολούμενοι με
Επενδύσεις δαπέδων και τοίχων 10.171€
Εργασίες υδραυλικών εγκαταστάσεων και αποχετευτικών 9.750€
Καντίνες και τροφοδοσία με τρόφιμα 8.838€
Υπηρεσίες πώλησης ποτών 7.712€

Το δηλωθέν μηνιαίο εισόδημα αυτών των κατηγοριών μπορεί να το βρεί ο οποιοσδήποτε απόφοιτος δημοτικού διαιρώντας με το 12.

ΠΡΟΣΟΧΗ!! Αν είστε πτυχιούχος ΑΕΙ και δεν έχετε δική σας επιχείρηση παρακαλώ μην κάνετε τη διαίρεση - ουδεμία ευθύνη φέρω σε τυχόν καρδιοεγκεφαλικά επεισόδια - και καλύτερα πηγαίνετε να παίξετε κανα παιχνίδι χωρίς να διαβάσετε παρακάτω.

π.χ. το μέσο μηνιαίο εισόδημα των ιδιοκτητών "μπαρ" (υπηρεσίες πώλησης ποτών) είναι 642 €.

Για να καταλάβει κάποιος το ύψος της αδικίας αρκεί να παρατηρήσει πως ο μέσος φόρος για τους συνταξιούχους είναι 730€, για τους μπογιατζήδες 719€, για τους ηλεκτρολόγους 688€, για τους υδραυλικούς 518€, για τα μπαρ 463€ και για τους ταξιτζήδες 457€. (όλα τα στοιχεία είναι από την Καθημερινή της Κυριακής 10/08/2008). - Άσχετο, θα χε πλάκα να έβλεπα τη φορολογική δήλωση κανενός κερατά που πουλάει το ποτό-χειροβομβίδα 7€.

Εν τω μεταξύ αξίζει να διαβάσει κανείς αναλυτικά και τα δύο άρθρα της Καθημερινής μιας και αναλύει πόσο σκατά τα έχουν κάνει οι κυβερνώντες και το φόβο τους να "αγγίξουν" αυτό το απόστημα.

Το γελοίο είναι πως οι καραγκιόζηδες που μας κυβερνάνε, θα κάνουν καμμιά κίνηση να μαζέψουν κανα φράγκο και θα την πληρώσουν οι ελάχιστοι τίμιοι, μιας και όλα τα μέτρα που παίρνονται είναι στην κατεύθυνση "κλέψε και συ - μπορείς".

Πως αντιμετωπίζεται όλο αυτό το χάος;
1. Με συνεχείς εξωντοτικούς ελέγχους για αποδείξεις - τιμολόγια κτλ.. κλείσιμο σε όποιον δεν κόψει απόδειξη και απαγόρευση δημιουργίας επιχείρισης για Χ έτη (γενικώς χωρίς τις κλασικές κομματικοβυσματικές παρεμβάσεις).
2. Με κινητοποίηση των πολιτών όπου κανείς μας δεν θα αγοράζει ούτε τυρόπιτα χωρίς απόδειξη. (Αν και ζω σε μικρό τόπο που όλοι γνωριζόμαστε μάλλον θα πρέπει να αρχίσω να ζηταω επιτακτικά απόδειξη).

Πάμε σε ένα παραδειγματάκι
για όσους δεν γνωρίζουν αρκετά φορολογικά (τέτοια παραδείγματα μου έχει συμβεί αρκετές φορές και δυστυχώς δεν έχω αντιδράσει).

Επαγγελματίας έχει αγοράσει ένα προϊόν 20€ και το πουλάει 50€ (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ - μην ακούσω κανέναν να μιλήσει για υπερβολικά νούμερα - οι περισσότεροι δουλεύουν με κέρδος πέριξ του 100% - γιατί νομίζετε πως οι τιμές στο εξωτερικό είναι 30 - 40 % χαμηλότερες από εδώ;).

Είπαμε, τα 50€ είναι τελική τιμή και περιλαμβάνει ΦΠΑ.. ας δούμε όλες τις δυνατές περιπτώσεις με ΦΠΑ 13% (στις νησιωτικές περιοχές) και 19% (ανά την επικράτεια).

(μπινελίκια στο google και το blogspot που ο editor δεν υποστηρίζει tables - γκρρρρρρρρ!!!! πάλι θα τρέχω με html editors)

Ποσά Επαγγελματίας

Έντιμος με 13% Έντιμος με 19% Κλέφτης με 13% Κλέφτης με 19%
Τελική τιμή με ΦΠΑ 50 € 50 € 50 € 50 €
ΦΠΑ 5,75 € 7,98 € - -
Καθαρή αξία 44,25 42,02 50 50
Κόστος αγοράς 20 20 20 20
Κέρδος προ φόρου 24,25 22,02 30 30
Φόρος (20% μ.ο) 4,85 4,40 - -
Κέρδος μετά φόρο 19,4 17,62 30 30
Κλοπή - - 10,6€ (~20%) 12,38€ (~25%)

Εν τω μεταξύ, αν κανένας κάφρος σου πει, "ε! κάνει 50 δώσε μου 45" χωρίς απόδειξη, το κάνει λες και του χρωστάς καμμια χάρη.. λες και αυτός δεν παντελονιάζει περισσότερα από σένα..

Τα ποσοστά κλοπής (sorry για την βαριά έκφραση αλλά έτσι είναι) είναι παρόμοια είτε αγοράσεις παπούτσια είτε αγοράσεις αναπτήρα (αλλάζουν λίγο στα τρόφιμα που έχουν ΦΠΑ 6 και 13% αντίστοιχα).

Αυτά τα 10-12 € που κλέβει κάποιος επαγγελματίας τα κλέβει από το σχολείο που θα πάει το παιδί σου και είναι της δεκαετίας του 60, από τον καρόδρομο που σπας το αυτοκίνητό σου και κινδυνεύεις να σκοτωθείς, από τον μπάτσο που για να επιβιώσει κάνει 2-3 δουλειές και σε έχει γραμμένο σαν πολίτη, από τον συνταξιούχο που παίρνει 500€ και δεν έχει επίδομα θέρμανσης κ.α. .. (και τρέχοντας να προλάβω το επιχείρημα "σιγά ρε - οι πολιτικοί δεν θα φάνε τίποτα; " απαντώ πως όσα θέλουν να φάνε θα τα φάνε - άντε επιπλέον από τα 10 € που θα πάνε σε ένα σχολείο να φαγωθεί 1€ - μην ξεχνάμε πως ο χαμός με τις μίζες της Siemens είναι για το 2% του τζίρου σε κρατικές προμήθειες). Και μιας και σκυλοβρίζουμε (ορθώς) τους πολιτικούς, μήπως θα έπρεπε να ξεκινούσαμε πρώτα από το γείτονα μπακάλη, χασάπη, καφετζή, μπαρόβιο κτλ μιας και το ποσοστό "μίζας" είναι τεράστιο;

Αυτό που τσαντίζει ιδιαίτερα τώρα που το σκέφτομαι, είναι πως αντί η αριστερά να αντιδράσει για αυτά τα φαινόμενα, μιας και τη λειτουργία του κράτους την αναλαμβάνουν οι σε μεγάλο ποσοστό οι μισθωτοί φωνάζει για τα πανεπιστήμια - μην τυχόν και θιγούν οι αριστερίζουσες κλίκες..

Μετά λέμε για διαφορές κρατών.. εκτός από τους άχρηστους που μας κυβερνάνε και δεν μπορούν να φτιάξουν ένα καλύτερο κράτος (γαμώτο μου- τη λέξη οργανόγραμμα δεν την έχουν ακούσει;) ας δούμε λίγο τη φορολογία στα πολιτισμένα κράτη..
Φορολογικός παράδεισος ήταν και εξακολουθεί να παραμένει η χώρα μας...
(μόνο για τους επιτηδεματίες - αν είσαι μισθωτός ή συνταξιούχος καλύτερα να αλλάξεις χώρα).

4 σχόλια:

Zaphod είπε...

Πέστα τεράστιε!!!


Προσυπογράφω γενικώς!


Το πρόβλημα που παραμένει σε αυτήν την χώρα είναι πως τελικά οι μισοί ζουν τους άλλους μισούς. Όταν οι λογαριασμοί δεν βγαίνουν, τότε χρεωνόμαστε ΟΛΟΙ (ως χώρα δηλ) για να ξαναταϊσουμε τους μισούς. Το δε "ξεκαθάρισμα" του προβλήματος αναβάλλεται λόγω....πολιτικού κόστους

Slartibartfast είπε...

Δεν θα το λεγα καλύτερα :
"Το πρόβλημα που παραμένει σε αυτήν την χώρα είναι πως τελικά οι μισοί ζουν τους άλλους μισούς. Όταν οι λογαριασμοί δεν βγαίνουν, τότε χρεωνόμαστε ΟΛΟΙ (ως χώρα δηλ) για να ξαναταϊσουμε τους μισούς. "

Και αυτό που μου τη δίνει είναι πως κανείς δεν μιλάει! (εφημερίδες - κανάλια - κόμματα κτλ.. - το γράψαν 2 στην Καθημερινή και μετά χάθηκε)..

Εν τω μεταξύ αν μείνεις στα στοιχεία του τελευταίου link πως το συνολικό κόστος της φοροδιαφυγής ανέρχεται σε 30 δις € προφανώς μιλάμε για το μεγαλύτερο νταβατζιλίκι της ιστορίας..

(να αγχώνομαι που συμφωνούμε πολύ τώρα τελευταία;)

Καλές βουτιές ρε φιλάρα!

geokalp είπε...

καλώς σας βρίσκω και εξαιρετικό ποστ!
ακόμα και μόνο για τον πίνακα εξαιρετικό!

στέκομαι κι εγώ στην κινητοποίηση

όμως, εάν μπεις λίγο στο μυαλό των ιθυνόντων - που θέσπισαν τη φορο-απαλλαγή με μάζεμα των αποδείξεων - το μέτρο αυτό ήλπιζαν να δημιουργήσει περισσότερα έσοδα για το κράτος!
στη μοντέρνα λογική "με λιγότερους φόρους αυξάνουν τα έσοδα των φόρων"...

συμφωνώ απόλυτα με τη λογική "κάποιος επαγγελματίας τα κλέβει από το σχολείο που θα πάει το παιδί σου"
και ο στόχος είναι πάντοτε η φορολογία να οδηγεί σε ορθότερη αναδιανομή του εισοδήματος

Slartibartfast είπε...

Καλώς όρισες geokalp.. thanx για τα καλά σου λόγια...

και ο στόχος είναι πάντοτε η φορολογία να οδηγεί σε ορθότερη αναδιανομή του εισοδήματος

Έλα μου ντε!!

Μόλις επέστρεψα από διακοπές - και ετοιμάζω τη συνέχεια μετά τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Αλογομούρης.. ;-))

Stay tuned!!