Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2008

Microsoft και Ελληνικό δημόσιο

Ήθελα να γράψω για το θέμα απο το 2006 όταν κλείστηκε η συμφωνία μεταξύ Αλογοσκούφη - Gates για την παροχή λογισμικού από τη Microsoft. Πριν απο λίγες μέρες ήρθε στη βουλή για επικύρωση η συμφωνία.
Η συμφωνία προβλέπει:
1. Αγορά από το δημόσιο περίπου 70.000 αδειών χρήσης λειτουργικού συστήματος και εφαρμογών γραφείου από την εταιρεία με έκπτωση 20%.
2. Δικαίωμα απόκτησης από το δημόσιο όλων των νέων εκδόσεων λογισμικού της Microsoft που πρόκειται να κυκλοφορήσουν μέσα στα επόμενα τρία χρόνια
2. Ίδρυση Κέντρου Καινοτομίας από τη Microsoft
3. Ίδρυση Κοινωνικών κέντρων εκμάθησης υπολογιστών
4. Δωρεάν δικαιώματα χρήσης του λογισμικού και στο σπίτι, για τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα που εντάσσονται στη συμφωνία, ενώ προβλέπεται και εκπαίδευσή τους στη σωστή χρήση, μέσω εργαλείων ηλεκτρονικής εκπαίδευσης.

Επίσης προβλέπονται συνεργασία με τα ακαδημαϊκά ιδρύματα, δωρεάν συνδρομές σε προϊόντα υποτροφίες και άλλα. Αυτό είναι το πλήρες κείμενο της συμφωνίας του 2006.

Όλα αυτά ακούγονται όμορφα. Συνεχίζεται η υπάρχουσα κατάσταση μέχρι σήμερα, μόνο που απο εδώ και πέρα θα έχουμε κάποια (μικρά κατά τη γνώμη μου) οφέλη. Στην ουσία το δημόσιο γίνεται ένας προνομιακός πελάτης μιας τεράστιας εταιρείας.
Είναι αυτό κακό;

ΝΑΙ
!!
Για τους εξής λόγους:
1. Θα υπάρχει πρόσβαση μόνο σε μέρη του κώδικα του λογισμικού (και φυσικά μόνο για ανάγνωση) για την ασφάλεια του κράτους. Αυτό δεν λύνει το πρόβλημα της ασφάλειας καθώς σε "κρυφά μέρη" του κώδικα μπορεί να παραβιάζεται η ασφάλεια.
2. Περιορισμός στην ανάπτυξη και τις προμήθειες. Τα επιπρόσθετα λογισμικά που θα χρειαστεί το δημόσιο στο μέλλον θα πρέπει να είναι συμβατά με την τεχνολογία της Microsoft - Άρα αναγκάζεις το δημόσιο να προμηθεύεται λογισμικό από συγκεκριμένες εταιρείες με συγκεκριμένες τεχνολογίες. Π.χ. Αν αύριο προκυρηχθεί ένας διαγωνισμός για ένα νέο λογισμικό μόνο συνεργάτες της Microsoft μπορούν να αναπτύξουν προγράμματα που να συνεργάζονται με τις υπάρχουσες τεχνολογίες
3. Καταστρέφει την όποια απόπειρα καινοτομίας. Έχοντας στηριχθεί σε μία τεχνολογία κλειστή αυστηρά καθορισμένη από μια εταιρεία δεν μπορείς να επέμβεις, να διορθώσεις, να προσθέσεις ή να επεκτείνεις κανένα στοιχείο της. Στηρίζεσαι μόνο στα έτοιμα προϊόντα της Microsoft και των συνεργατών της.
4. Τεράστιο κόστος. Όντας εξαρτημένος από έναν συγκεκριμένο προμηθευτή και του τιμολογιακού του μοντέλου "χορεύεις" (ή καλύτερα "πληρώνεις") όπως θέλει αυτός. Το 20% έκπτωση είναι τεράστιο παραμύθι για αφελείς. Αν σε κάποιον φαίνεται λογική ή τιμή 100€ για την άδεια χρήσης ενός λειτουργικού συστήματος και 160€ για την άδεια να χρησιμοποιείς προγράμματα γραφείου καλύτερα να πάει σε κανά γιατρό.
5. Εξαναγκασμός των πολιτών στη χρήση κλειστών κοστοβόρων τεχνολογιών. Άραγε, οι πολίτες που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν διαφορετικές τεχνολογίες υπολογιστών, θα έχουν τη δυνατότητα αλληλεπίδρασης με το δημόσιο ή θα εμποδίζονται από σκόπιμες ασυμβατότητες της εταιρείας με τα παγκόσμια ανοικτά πρότυπα;
6. Έφοδοι για παράνομο λογισμικό. Είμαι σίγουρος πως υπάρχει συμφωνία ώστε να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι για παράνομο λογισμικό με σκοπό να τα πάρουν από τους πολίτες οι δύο συμβαλλόμενοι (κράτος και Microsoft).

Περισσότερα επιχειρήματα στο digitalrights.gr

Παρακαλώ υπογράψτε τη


Κλείνω με το παρακάτω:
[1] Σύνταγμα της Ελλάδας, Άρθρο 5Α
  1. Καθένας έχει δικαίωμα στην πληροφόρηση, όπως νόμος ορίζει.
  2. Καθένας έχει δικαίωμα συμμετοχής στην Κοινωνία της Πληροφορίας. Η διευκόλυνση της πρόσβασης στις πληροφορίες που διακινούνται ηλεκτρονικά, καθώς και της παραγωγής, ανταλλαγής και διάδοσής τους αποτελεί υποχρέωση του Κράτους, τηρουμένων πάντοτε των εγγυήσεων των άρθρων 9, 9Α και 19.
Είναι φασιστικό να εξαναγκάζεται ο πολίτης να πληρώνει για να προμηθευτεί τον τρόπο συμμετοχής στην Κοινωνία της Πληροφορίας.

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

H en logw symfwnia einai 8hlia sto laimo ths xwras - ara kai ston diko mas.

Poso mporei na diaferei h M$ apo thn Vodafone kai thn Sony-Ericsson?

Poso mporei na diaferei h M$ apo th Siemens?

Oi ekptwseis typou -20% einai apla ena trick gia kretinous...

Telika eimaste oloi kretinoi?


Merit

Slartibartfast είπε...

Πολύ εύστοχος ο συσχετισμός με τις υποκλοπές και τη συμπεριφορά Vodafone-Ericsson..

Βεβαίως και είμαστε κρετίνοι... Για δες πόσοι χρησιμοποιούσαν ανοικτό λογισμικό στο Πανεπιστήμιο.. και εκεί τουλάχιστον ήμασταν καλά.. που να δεις στους ηλεκτρολόγους της πάτρας όπου ήταν ζήτημα αν το 2% των pc χρησιμοποιούσαν μη Microsoft.. Ή βλέπω συναδέλφους μου που νομίζουν πως οι υπολογιστές είναι μόνο η Microsoft..

Unknown είπε...

Έριξα μία ματιά στο κείμενο της συμφωνίας και είναι πραγματικά απαράδεκτο! Νομίζω ότι κανένας εχέφρων άνθρωπος δε θα υπέγραφε ένα παρόμοιο συμβόλαιο για κάποια προσωπική του υπόθεση. Κάποιες παράγραφοι είναι εντελώς ασαφής και κάποιες άλλες αναφέρουν ότι αν έχει όρεξη η M$ μπορεί να κάνει κάτι παραπάνω, π.χ.
3.1.4 Επιπλέον Προγράμματα. Ανάλογα με το περιβάλλον ανάπτυξης των ΤΠΕ στην Ελλάδα, η Microsoft
ίσως εξετάσει την εφαρμογή επιπλέον προγραμμάτων.

3.1.3.3 Πρόγραμμα Κυβερνητικής Ασφάλειας. Η Microsoft θα δικαιούται, κατά την εύλογη
διακριτική της ευχέρεια, να επεκτείνει την συμμετοχή της Κυβέρνησης στο Πρόγραμμα Κυβερνητικής Ασφάλειας της Microsoft ...

!!!
Δηλαδή αν είμαστε καλά σκυλάκια θα μας πετάξουν και άλλα κόκαλα (που δεν ξέρουμε και τι ακριβώς είναι, αν θα είναι νόστιμα κλπ.)

Το πιο τρομακτικό είναι όμως αυτό:
4.1 Ενημέρωση περί της προστασίας των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας. Η Microsoft θα παράσχει
εύλογη συνδρομή στην Κυβέρνηση σε κάθε προσπάθεια ενημέρωσης του κοινού που μπορεί να διενεργήσει προκειμένου να
ενημερώσει τους πολίτες και τις επιχειρήσεις αναφορικά με την νομοθεσία περί προστασίας δικαιωμάτων πνευματικής
ιδιοκτησίας και τις συνέπειες της παραβίασης αυτών.

Μετάφραση: Η πολιτεία θα ξεκινήσει αντι πειρατική καμπάνια το περιεχόμενο της οποίας θα παρέχει η M$.
O συμβολευτικός ρόλος, που δήθεν θα έχει η M$ σε κάποια θέματα, μου φαίνεται σαν άδεια για να ασκούν πολιτική πίεση στη διαμόρφωση νόμων περι πνευματικών δικαιωμάτων. Επίσης είναι απαράδεκτο να χρησιμοποιείται η φράση: "Η Microsoft θα συνδράμει την Κυβέρνηση σε κάθε μία από αυτές τις πρωτοβουλίες
παρέχοντας το πλεονέκτημα της εμπειρίας που έχει αποκομίσει..."
Δηλαδή η M$ ξερει καλύτερα στο να εξηγήσει το δίκαιο από το νομοθετικό όργανο που θέσπισε το δίκαιο;

Αυτοί και άλλοι όροι στο κεφάλαιο 4 δείχνουν ότι το κράτος θα γίνει ο καλύτερος πελάτης της M$ και το παράδειγμά του θα κληθούν να ακολουθήσουν και οι άλλοι.

Merit νομίζω ότι σχεδόν όλες οι εταιρίες τέτοιου μεγέθους συνεργάζονται στις βρωμιές των κυβερνήσεων και συχνά τις προκαλούν ή υποβοηθούν. Ο κοινός παρονομαστής είναι η αύξηση του κέρδους κάποιων, ανεξάρτητα από τις συνέπειες.

Slartibartfast δεν νομίζω ότι το χαμηλό ποσοστό χρήσης μη Microsoft είναι απαραίτητα δείγμα του ποιός έιναι κρετίνος και ποιός όχι. Μπορεί κάποιον να τον βολεύουν τα προϊόντα της M$ περισσότερο από του ανταγωνισμού και να τα χρησιμοποιεί συνειδητά. Δυστυχώς όμως οι περισσότεροι τα χρησιμοποιούν απο συνήθεια και παράνομα χωρίς να έχουν εξετάσει τις εναλλακτικές, πράγμα που το βρίσκω απαράδεκτο για άτομα του κλάδου μας. Εξίσου απαράδεκτο είναι και αυτό που συμβαίνει με τους καθηγητές στα σχολεία που δεν ξέρουν τίποτα πέρα από την M$.

Slartibartfast είπε...

Kinalus:Οι παρατηρήσεις σου πάνω σε σημεία της συμφωνίας είναι απολύτως εύστοχες. Υπάρχουν και άλλα θολά σημεία που "υποτίθεται" πως θα ξεκαθαριστούν με επι μέρους συμβάσεις.

Όσον αφορά τον κρετινισμό, μιλάω για Πανεπιστήμια και ειδικότερα σχολές Υπολογιστών. Διαφωνείς πως είναι πολλά τα Πανεπιστήμια που στην ουσία δίνουν πτυχία Microsoft; Σαν να ήσουν φοιτητής Μηχανολογίας και να σπούδαζες μόνο κινητήρες Toyota (ειδικότερα αν το 95% των αυτοκινήτων που κυκλοφορούσαν ήταν Toyota).

Αν διαφωνείς με τη λέξη - περιμένω τον καλύτερο χαρακτηρισμό κατά τη γνώμη σου.

Slartibartfast είπε...

Για το Toyota γράψτε λάθος - ατυχής σύγκριση..

Η λέξη LADA θα ήταν η καταλληλότερη.

Unknown είπε...

Ευτυχώς στη σχολή που είμαι τώρα αλλά και σε αυτή που τελειώσαμε, δεν νομίζω ότι δίνουν "πτυχία Microsoft". Σίγουρα συμβαίνει σε διάφορες σχολές και δεν διαφωνώ με το χαρακτηρισμο. Ένας από τους στόχους της σχολής πρέπει να είναι να διδαξεί κάποιες βασικές έννοιες και πως εφαρμόζονται ανεξάρτητα της υλοποίησης.

Απλά ήθελα να επισημάνω ότι κάποιος που έχει επιλέξει να χρησιμοποιεί μη ανοικτό λογισμικό δεν είναι απαραίτητα κρετίνος, εφόσον η επιλογή έχει γίνει με σωστά κριτήρια ξέροντας και 5 πράγματα για τις εναλλακτικές λύσεις.

Slartibartfast είπε...

Δεν χαρακτηρίζω κρετίνο αυτόν που επιλέγει να χρησιμοποιήσει κλειστές πλατφόρμες. Κρετίνο χαρακτηρίζω αυτόν που δεν γνωρίζει τίποτα για άλλες λύσεις.

Slartibartfast είπε...

Στη συγκεκριμένη περίπτωση τον Αλογοσκούφη, εκτός απο κρετίνο, τον θεωρώ και προδότη καθώς υποθηκεύει το τεχνολογικό μέλλον της χώρας.