Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2008

Περί ειδικών λογαριασμών...

Επειδή το θέμα είναι σοβαρό (αλλά δυστυχώς έπεσε πάνω στην τεσσάρα) το ξαναδημοσιεύω καθώς χρήζει ιδιαίτερης προσοχής.


Πριν από καιρό είχα διαβάσει μια έρευνα της Καθημερινής για τους ειδικούς λογαριασμούς (τι είναι - πως διαχειρίζονται κτλ). Επιγραμματικά πρόκειται για έσοδα των υπουργείων από μικρούς φόρους (συνήθως λέγονται φόροι υπέρ τρίτων) οι οποίοι δεν καταγράφονται στον κρατικό προϋπολογισμό και η διαχείρισή τους γίνεται μέσω του κάθε υπουργείου εκτός επίσημου προϋπολογισμού.
Με απλά Ελληνικά: πρόκειται για χρήματα που πηγαίνουν σε λογαριασμούς διαφόρων υπουργείων από τους πολίτες, τα οποία δεν φαίνονται πουθενά, και τα οποία ο κάθε υπουργός (ή γενικός γραμματέας) τα διαχειρίζεται όπως νομίζει. Πιο απλά τα δίνει όπου γουστάρει. Σε μερικές περιπτώσεις κάποια χρήματα από αυτά δίνονται σαν επιδόματα σε ορισμένους προνομιούχους υπαλλήλους, ή σαν μπόνους για συμμετοχή σε επιτροπές και παραεπιτροπές. Σε άλλες περιπτώσεις (όπως στο υπουργείο Πολιτισμού επί Ζαχόπουλου αλλά και παλιότερα βεβαίως-βεβαίως) δίνονται σαν χρηματοδοτήσεις είτε για έργα είτε σε Ιδρύματα (Μέγαρο Μουσικής γκουχ-γκουχ) συνήθως με απ'ευθείας αναθέσεις. Βέβαια, ισολογισμοί συντάσσονται (πόσα πήραμε και πόσα δώσαμε), αλλά δεν υπάρχει κανένας έλεγχος στο γιατί ξοδεύτηκαν έτσι τα χρήματα (μιας και δεν γίνονται διαγωνισμοί).

Το 2003 ο Λαφαζάνης του ΣΥΝ είχε δημιουργήσει ένα θέμα με τους λογαριασμούς (βλέπε στο τέλος του άρθρου). Ο Αλογοσκούφης τα δύο τελευταία χρόνια δηλώνει πως προσπαθεί και θέλει να τους καταργήσει και να τους εντάξει στον προϋπολογισμό (προφανώς για να εξοικονομήσει έσοδα), αλλά μάλλον συναντάει την αντίδραση των υπολοίπων υπουργών της κυβέρνησης μιας και θα χάσουν τη δυνατότητα να δίνουν φράγκα σε όποιον γουστάρουν χωρίς διαγωνισμούς και ελέγχους.
Και ερχόμαστε στο σήμερα.....
Μετά το χαμό για την υπόθεση Ζαχόπουλου και τη διασπάθιση του χρήματος των ειδικών λογαριασμών οι φωνές εντός και εκτός κοινοβουλίου για την κατάργησή τους έχουν δυναμώσει. Ο Δραγασάκης, ο Κωνσταντόπουλος, ο Κούλης Μητσοτάκης και πολλοί άλλοι (που μου διαφεύγουν αυτή τη στιγμή) φωνάζουν για την κατάργηση αυτού του καθεστώτος και ενσωμάτωσής τους στον προϋπολογισμό.

Η ουσία είναι: Ύστερα απο το ξεκατίνιασμα του Ζαχόπουλου, θα γίνει κάτι σωστό για τη χώρα; Θα ενσωματωθούν οι ειδικοί λογαριασμοί στον επίσημο κρατικό προϋπολογισμό;

Θα πάψει ο κάθε κυφήνας να μοιράζει χρήματα όπως γουστάρει και να το παίζει ΧΟΡΗΓΟΣ με τα λεφτά των πολιτών;

Ελπίζω να μην χαθεί αυτή η ευκαιρία.

update1: Μην σας φανεί παράξενο αν δείτε τίποτα συνδικαλιστές να ξεκινάνε απεργίες σε περίπτωση που κάτι τέτοιο προχωρήσει. Πολλοί θα θιγούν αν στερέψουν οι κάνουλες..
Επιπλέον πηγές εδώ.

update2: Ένα ακόμα παράδειγμα διαπλοκής συνδικαλιστών και προνομιούχων υπαλλήλων με ηγεσία υπουργείου: 2.6 εκ. € για τον πολιτιστικό σύλλογο του Υπουργείου Πολιτισμού.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Orgh laou, fwnh 8eou...

An kleisoun oi kanoules opws les 8a proklh8ei xaos sta oikonomika pollwn ypallhlvn diaforwn ypourgeiwn (Skeyou mono to gegonos oti to ay3hmeno mis8ologio twn ypallhlwn tou yp. oikonomikwn sthrizetai sxedon apokleistika se aytes tis kanoules...) ka8ws epishs 8a 8igoun megala oikonomika symferonta idiwtwn (polloi apo tous opoious exoun arketh "dynamh")

Oi politikoi mas einai va8eia "8rhskeyomena" atoma kai spania prokaloun to 8eo na "mhlhsei"...


Merit

Slartibartfast είπε...

Αυτό ακριβώς είναι το τρίγωνο της αμαρτίας:

1. Επιχειρηματίες-λαμόγια που ευνοούνται από τις απ ευθείας αναθέσεις
2. Υπουργοί που διαχειρίζονται χρήματα όπως γουστάρουν (και κάνουν προσωπική πολιτική)
3. "Προνομιούχοι" Δημόσιοι Υπάλληλοι που παίρνουν μπόνους για να κάνουν σωστά τη δουλειά τους.

Λύσεις υπάρχουν. Προφανώς θα μπορούσαν να θεσμοθετηθούν μπόνους από τον προϋπολογισμό με αντικειμενικά κριτήρια.

Δεν νομίζω πως οι πολιτικοί δεν προκαλούν το "Θεό".
Δυστυχώς ο "Θεός" ασχολείται μόνο με κατινιές... και δεν βλέπω άμεσα κάποια αλλαγή.

merit είπε...

"Δυστυχώς ο "Θεός" ασχολείται μόνο με κατινιές... και δεν βλέπω άμεσα κάποια αλλαγή."

Poy ftasame re file... na kanoume kritikh akomh kai sto sto "8eo"...

:)

Merit

Slartibartfast είπε...

Καλό! ;-)