Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2008

Δώσε και σε μένα μπάρμπα (περί ειδικών λογαριασμών)

Πριν από καιρό είχα διαβάσει μια έρευνα της Καθημερινής για τους ειδικούς λογαριασμούς (τι είναι - πως διαχειρίζονται κτλ). Επιγραμματικά πρόκειται για έσοδα των υπουργείων από μικρούς φόρους (συνήθως λέγονται φόροι υπέρ τρίτων) οι οποίοι δεν καταγράφονται στον κρατικό προϋπολογισμό και η διαχείρισή τους γίνεται μέσω του κάθε υπουργείου εκτός επίσημου προϋπολογισμού.
Με απλά Ελληνικά: πρόκειται για χρήματα που πηγαίνουν σε λογαριασμούς διαφόρων υπουργείων από τους πολίτες, τα οποία δεν φαίνονται πουθενά στον κρατικό προϋπολογισμό, και τα οποία ο κάθε υπουργός (ή γενικός γραμματέας) τα διαχειρίζεται όπως νομίζει. Πιο απλά τα δίνει όπου γουστάρει. Σε μερικές περιπτώσεις κάποια χρήματα από αυτά δίνονται σαν επιδόματα σε ορισμένους προνομιούχους υπαλλήλους, ή σαν μπόνους για συμμετοχή σε επιτροπές και παραεπιτροπές. Σε άλλες περιπτώσεις (όπως στο υπουργείο Πολιτισμού επί Ζαχόπουλου αλλά και παλιότερα βεβαίως-βεβαίως) δίνονται σαν χρηματοδοτήσεις είτε για έργα είτε σε Ιδρύματα (Μέγαρο Μουσικής γκουχ-γκουχ). Βέβαια, ισολογισμοί συντάσσονται (πόσα πήραμε και πόσα δώσαμε), αλλά δεν υπάρχει κανένας έλεγχος στο γιατί ξοδεύτηκαν έτσι τα χρήματα (μιας και δεν γίνονται διαγωνισμοί για αυτά τα χρήματα).

Το 2003 ο Λαφαζάνης του ΣΥΝ είχε δημιουργήσει ένα θέμα με τους λογαριασμούς (βλέπε στο τέλος του άρθρου). Ο Αλογοσκούφης τα δύο τελευταία χρόνια δηλώνει πως προσπαθεί και θέλει να τους καταργήσει και να τους εντάξει στον προϋπολογισμό (προφανώς για να εξοικονομήσει έσοδα), αλλά μάλλον συναντάει την αντίδραση των υπολοίπων υπουργών της κυβέρνησης μιας και θα χάσουν τη δυνατότητα να δίνουν φράγκα σε όποιον γουστάρουν χωρίς διαγωνισμούς και ελέγχους.
Και ερχόμαστε στο σήμερα.....
Μετά το χαμό για την υπόθεση Ζαχόπουλου και τη διασπάθιση του χρήματος των ειδικών λογαριασμών οι φωνές εντός και εκτός κοινοβουλίου για την κατάργησή τους έχουν δυναμώσει. Ο Δραγασάκης, ο Κωνσταντόπουλος, ο Κούλης Μητσοτάκης και πολλοί άλλοι (που μου διαφεύγουν αυτή τη στιγμή) φωνάζουν για την κατάργηση αυτού του καθεστώτος και ενσωμάτωσής τους στον προϋπολογισμό.

Η ουσία είναι: Ύστερα απο το ξεκατίνιασμα του Ζαχόπουλου, θα γίνει κάτι σωστό για τη χώρα; Θα ενσωματωθούν οι ειδικοί λογαριασμοί στον επίσημο κρατικό προϋπολογισμό;

Θα πάψει ο κάθε κυφήνας να μοιράζει χρήματα όπως γουστάρει και να το παίζει ΧΟΡΗΓΟΣ με τα λεφτά των πολιτών;

Ελπίζω να μην χαθεί αυτή η ευκαιρία.

update: Μην σας φανεί παράξενο αν δείτε τίποτα συνδικαλιστές να ξεκινάνε απεργίες σε περίπτωση που κάτι τέτοιο προχωρήσει. Πολλοί θα θιγούν αν στερέψουν οι κάνουλες..
Επιπλέον πηγές εδώ.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ενδιαφέρον post, δεν ήξερα για αυτό το "σύστημα". Ο Αλογοσκούφης προφανώς κοιτά να βγάλει και από τη μύγα ξύγκι αλλά σε αυτή τη περίπτωση μπορεί να βγει κάτι καλό. Σίγουρα θα πρέπει να ξέρουμε που ξοδεύεται και η τελευταία δεκάρα του δημοσίου χρήματος, μπας και περιοριστούν λίγο τα φαινόμενα αδιαφάνειας. Θα ήθελα να δω τι θα γίνει αν μπεί κάτι τέτοιο για ψηφοφορία στη Βουλή, άραγε η αντιπολίτευση θα ψήφιζε υπερ;

Slartibartfast είπε...

Ο ΣΥΝ μάλλον γιατί δύο δικά τους στελέχη έχουν κάνει θέμα τους ειδικούς λογαριασμούς (εκτός αν είναι θέμα εντυπώσεων). Στα links που δίνω, ο Χριστοδουλάκης λέει πως το Πασόκ τους είχε μειώσει αλλά η ΝΔ τους αύξησε (αφήνει να εννοηθεί πως υποστηρίζει μια τέτοια κίνηση). Αν θυμάμαι καλά και το ΚΚΕ είναι υπέρ (πρέπει να ψάξω να βρω αναφορές).
Let's hope για όλους. A, βάζω update..