Πέμπτη, 11 Δεκεμβρίου 2008

Κράτος ή Οίκος ανοχής;

Όπως οι περισσότεροι, με τα τελευταία γεγονότα έχω βγει από τα ρούχα μου. Παντού ένα χάος. Μιας και η κύρια ασχολία μου είναι η εκπαίδευση, μπορώ να διαβεβαιώσω πως θα δούμε πολύ χειρότερα να έρχονται (συγκρίνοντας με τη δική μου εποχή που δεν είναι τόσο μακρινή - ούτε καν μια γενιά πίσω). Συγκεκριμένα, όταν στα παιδιά έχει περάσει από την ηλικία των 12-18 χρονών (εκτός μικρής μειοψηφίας):
1. η ατιμωρησία ότι και να κάνουν (ίσως εκτός του εγκλήματος του φόνου)
2. η έλλειψη σεβασμού προς τον διπλανό τους (καλά για τους εκπαιδευτικούς δεν το συζητάμε)
3. η αναξιοκρατία (με τη διαρκή στήριξη σε πολλές περιπτώσεις από τους γονείς)
4. το βόλεμα (έλα μωρέ θα μας περάσουν, θα μας σβήσουν τις απουσίες κτλ)
5. η αναγνώριση μέσω του χρήματος και της κατανάλωσης
6. η αδυναμία ορθολογικής σκέψης
7. η έλλειψη γόνιμης αμφισβήτησης (μιας και είμαι ξεροκέφαλα αντιρρησίας μέχρι να μου αποδείξεις πως έχω λάθος)
8. η αδιαφορία για οτιδήποτε εκτός από το "εγώ".
9. (το σημαντικότερο) η άκριτη μίμηση - αποστήθιση ότι χαζομάρας βλέπουν στο χαζοκούτι.

(Παραδείγματα δεν θα φέρω για ευνόητους λόγους και εννοείται πως δεν τσουβαλιάζω όλους τους μαθητές, αλλά μιλάω για μεγάλη πλειοψηφία. Όποιος πει πως τραγικοποιώ την κατάσταση, καλά θα κάνει να πιάσει 5-6 μικρούς και να τους εξετάσει).
"Ωραία και συ τι κάνεις;", θα ρωτήσετε.
Θα απαντήσω με αρετή και τόλμη "ότι μου κατέβει". Όταν οι επιστήμονες της παιδαγωγικής λένε να βαθμολογώ με βάση τον μέσο όρο, να μην λαμβάνω υπ όψιν μου τα ορθογραφικά λάθη, να μην διορθώνω με κόκκινο γιατί επεμβαίνω στο γραπτό και προκαλώ ψυχολογικά προβλήματα στο μαθητή, να μην τιμωρώ παραβατική συμπεριφορά ή πράξη αλλά να εξηγώ στον μαθητή το λάθος (λαμβάνοντας μια υποκριτική συγγνώμη, και αντικρύζοντας ύστερα από λίγες ώρες/μέρες τις ίδιες πράξεις). Όταν οι πάσης φύσεως σύμβουλοι λένε "δεν πρέπει να μένουν παιδιά στην ίδια τάξη γιατί μέχρι το γυμνάσιο είναι υποχρεωτική η εκπαίδευση", και πως "αν σε ενοχλεί η ειρωνία, έχεις πρόβλημα - να το ψάξεις" και διάφορα άλλα κουλά τι να κάνω; Να παραστήσω τον κλόουν στο baby-parking (ή καλύτερα teenager parking) που έχουμε στήσει; Ή να το παίξω δημόσιος υπάλληλος αλά Χάρυ Κλυν (ή και Καλυβάτση από ΑΜΑΝ αν προτιμάτε); Αν δεν με ελέγχει κανείς για αυτό που κάνω όταν μπαίνω στην τάξη, για αυτά που μαθαίνουν ή κερδίζουν οι μαθητές μου από την διδασκαλία μου τι θα κάνω;
Άλλωστε πως διορίστηκα; Επειδή σε κάτι εξετάσεις γνώσεων έγραψα καλά (εκτός από τις γνώσεις μου - λεγοντας καλά και τα προαναφερόμενα παραμύθια); Ή επειδή έγλυψα λίγο, πήρα διδακτικές ώρες τυχαία/λόγω παλαιότητας κτλ, μάζεψα μόρια και μετά μονιμοποιήθηκα; Έλεγξε κανείς αν είμαι ντενεκές ή ψυχοπαθής ή κλινικά ηλίθιος; Ή μήπως έλεγξε τα αποτελέσματα της δουλειάς μου;
Άρα φίλοι μου, όταν στείλετε τα παιδιά σας σχολείο ανάψτε κανα κερί αν είστε Χριστιανοί, κάντε ένα ραμαζάνι αν είστε Μουσουλμάνοι, σφάξτε κανα βόδι στον Δία αν είστε Παγανιστές, για το τι θα τους τύχει (για τους άθεους δεν έχω πρόταση ;-) ). Και βεβαίως έχετε τα παιδιά σας από κοντά.

update:
Μέσα στη συνολική βλακεία κράτους και κοινωνίας δεν έχει βρεθεί ένας σοβαρός άνθρωπος να προφυλάξει τους μαθητές από τις πορείες στην ήδη τεταμένη κατάσταση; Ούτε ένας; (και δεν αναφέρομαι στον στόκο/γλύφτη/υπουργό μας που θέλει να τους μάθουμε να σκέφτονται αυτά που πρέπει να σκέφτονται). Ενώ έχουμε βαρεθεί να ακούμε για ηλίθιους μπάτσους, εκθέτουμε παιδιά 12-18 χρονών σε τέτοιους κινδύνους; Ένας μεγάλος ξέρει σε μια πορεία πως να προφυλαχτεί (άμα θέλει), αλλά ένα παιδάκι δεν έχει την ψυχραιμία/εμπειρία να το κάνει. Και ντρέπομαι ιδιαίτερα για τους συναδέλφους μου! Οι ενήλικες είμαστε υπεύθυνοι για τις πορείες και τις διαδηλώσεις - όχι οι ανήλικοι (που θα μπορούσαν να αντιδράσουν με άλλους τρόπους). Τόσο καθίκια είμαστε όλοι τελικά, που στρατολογούμε τα παιδάκια και τα εκθέτουμε σε κίνδυνο, για την πάρτη μας; Αίσχος για όσους το έκαναν και για όσους το επικρότησαν! Βέβαια αυτοί θα είναι οι πρώτοι που θα χύνουν αστείρευτα κροκοδείλια δάκρυα και θα οργιστούν σε περίπτωση νέου εγκλήματος (χτύπα ξύλο - αν και δυστυχώς κεφάλια θέλουν χτύπημα να έρθουν στα ίσια τους) . ΑΙΣΧΟΣ!/τέλος update
update στο update: Όπως καλή ώρα κάτι αξιόλογες - μετρημένες εκδηλώσεις μαθητών για τη μνήμη του αδικοχαμένου που έγιναν στο Σύνταγμα χωρίς απόπειρες και κινήσεις εναντίων των μπάτσων.. με τις προηγούμενες αηδίες, τις πέτρες και τα νεράντζια χαλαρά θα μπορούσαμε να χαμε θρηνήσει και άλλα θύματα από ενδεχόμενη νέα αστυνομική βλακεία (;) τέλος update στο update

"Κάτσε ρε φίλε", θα πεις τώρα, "μήπως είσαι λίγο υπερβολικός".
Όχι φίλε μου. Είμαι ένα ελάχιστο δείγμα της κοινωνίας. Και οι μαθητές είναι κληρονομιά της σημερινής ενήλικης Ελληνικής κοινωνίας.
Κοίτα γύρω σου. Δες τις δημόσιες υπηρεσίες. Δες το μπάτσο που πυροβόλησε (άσχετα αν ήταν δολοφονία ή εξ αμελείας). Δες τα ΜΜΕ. Δες το διπλανό σου που γλύφει τους άχρηστους για μια θεσούλα. Δες τον υπάλληλο που τα παίρνει για να σου κάνει ότι χάρη θες. Δες τον επαγγελματία που κατακλέβει όποιον βρει στην ανάγκη του και κάνει ανέξοδα διαφήμιση. Δες τον ηλίθιο από πάνω που δεν μπορείς να συννενοηθείς μαζί του για το απλούστερο πρόβλημα της πολυκατοικίας σου. Δες τα καθημερινά βατοπέδια, χρηματιστήρια, εξοπλισμούς, ομόλογα. Δες το χλεχλε που προτείνει να ψηφίζουν και οι 16χρονοι (μπας και κονομήσει καμμιά ψήφο). Τον άχρηστο που έχει αγκιστρωθεί στην εξουσία παριστάνοντας τον πολιτικά ανεύθυνο (και επιβιώνει με 35% των Ελλήνων να τον θεωρούν ακόμα καταλληλότερο!!). Ή τον κλινικά ηλίθιο που θα γίνει πρωθυπουργός (με άλλο ένα 35% να τον θεωρεί καταλληλότερο). Σου φτάνουν;

Ή μήπως περίμενες να δεις να καίνε την Αθήνα για να αντιληφθείς πως έχει καταλυθεί κάθε υπόνοια κράτους δικαίου; Ή μήπως φίλε μου πιστεύεις πως φτάσαμε σε αυτή την κατάσταση λόγω της τελευταίας άχρηστης κυβέρνησης, ενώ οι προηγούμενες ήταν κάπως καλύτερες;

Όχι φίλε μου.. είναι η αναξιοκρατία, η ασέβεια προς τον συμπολίτη, η προβληματική εφαρμογή του νόμου, τα σάπια εντός ακριβού περιτυλίγματος πρότυπα. Είναι η έλλειψη παιδείας συνολικά που μας έχει οδηγήσει εδώ. Και αναπαραγόμενη θα συνεχίσει να μας οδηγεί στον κατήφορο. Μόνο που σιγά σιγά ο κατήφορος θα μεγαλώνει και θα πλησιάζει περισσότερο στην έννοια γκρεμός.

Ακούμε ή λέμε συχνά πως έχουμε ένα κράτος μπουρδέλο. Συγγνώμη, αλλά το μπουρδέλο φαντάζομαι πως έχει κάποιους στοιχειώδεις κανόνες που διέπουν τη λειτουργία του οι οποίοι τηρούνται. Για το κράτος μας, διαβεβαιώνω πως δεν ισχύει. Ίσως θα πρέπει να το ξανασκεφτούμε πριν επαναλάβουμε τη φράση κλισέ...

Αδιέξοδο λοιπόν; Με αυτή την πορεία δεν βλέπω πάτο στον γκρεμό που είμαστε ήδη.

Βέβαια ο Ηράκλειτος έλεγε "τα πάντα ρει".
Ποτέ δεν ξέρεις τι απρόβλεπτο μπορεί να συμβεί αύριο και αντιστρέφοντας την πορεία προς το απόλυτο μηδέν.Υστερόγραφα:
1. Σκόπιμα δεν αναφέρθηκα στη διοικητική λειτουργία της εκπαίδευσης
- αλλά αυτό είναι άλλο ανέκδοτο - άλλωστε για αντίστοιχα παραδείγματα λειτουργίας υπηρεσιών μπορείτε να ανατρέξετε στην απίστευτα βαρετή, αλλά καθόλου υπερβολική σήμερα, σειρά του Δαλιανίδη "το ρετιρέ"
2. Δεν υπάρχει λόγος να σχολιάσω μεμονωμένες κατάστασεις των τελευταίων ημερών. Είναι ανούσιο να κοιτάμε το κλαδί, και να παραβλέπουμε το δάσος.
3. Εξαιρετικό το άρθρο του Στάθη, όπως και του hades. Και τα ορθά λόγια κάποιου ανθρώπου που κατηγορείται επειδή δεν είναι μαϊντανός.
Υπάρχουν και πολλοί άλλοι αλλά σας το αφήνω σαν άσκηση να τους βρείτε...
4. update: Στο πλαίσιο των παραπάνω διαβάστε για τον πραγματικό εχθρό του Αλογοσκούφη..

5 σχόλια:

Zaphod είπε...

Βελτιώνεσαι!

"Και οι μαθητές είναι κληρονομιά της σημερινής ενήλικης Ελληνικής κοινωνίας."

Είναι η πεμπτουσία του άρθρου σου και συμφωνώ απόλυτα.

Τι θα γίνει όμως; Αυτό που βλέπω πρακτικά είναι η κοινωνία να δείχνει ξανά το ασχημό της πρόσωπο για να αντιμετωπίσει τα παιδιά. Αντί να κάτσει να αντιμετωπίσει τα αίτια.


Το παιδί είναι σφουγγάρι. Ότι βλέπει το ρουφάει. Όταν δε το ....πιέσεις βγάζει αυτό που ρούφηξε.

Α, επίσης:
1. Τουλάχιστον ηλιθια η δήλωση
Τσίπρα για ψήφο στα 16χρονα. Τέτοια ώρα τέτοια λόγια. Γιατί όχι τα 15χρονα; τα 12χρονα; τα νεογέννητα;
2. Καραμανλής η τάνκς; Χμμμμ και ποια η διαφορά;

Περί ελέγχων κτλ έχεις δίκιο. Και καλά ο εκπαιδευτικός έχει βγάλει και ένα πανεπιστήμιο (αν και μαλάκες με πτυχίο υπάρχουν πολλοί). Σκέψου άλλες υπηρεσίες....

Slartibartfast είπε...

Τι λες ρε κάφρε πως βελτιώνομαι; Γίνεται να βελτιωθεί ο mr perfect? ;-))

1. Η δήλωση Τσίπρα δεν είναι ηλίθια. Είναι απολύτως ανήθικη ψηφοθηρία στα παιδιά.

2. Ναι υπάρχει μια βασική διαφορά. Πως τουλάχιστον η χούντα ήξερε να οργανώσει σωστά όλα τα στραβά της. Ήταν μπουρδέλο, ενώ ο "πολιτικά ανεύθυνος" ούτε μπουρδέλο δεν μπορεί να είναι.

Όσο για το πανεπιστήμιο, αν μαζέψεις ένα καλό δείγμα θα δεις πως το τίτλος σπουδών είναι κατά πλειοψηφία τίτλος "βλάκα με πατέντα".
Και λόγω εμπειρίας, είναι η βασική μου διαφωνία με την αναξιοκρατική αριστερά που υποστηρίζει το "κουτσοί - στραβοί" στα πανεπιστήμια.

_ST_ είπε...

Ρε φίλε είχε κυκλόφορήσει πριν απο μήνες ενα email για όσους - λέει - γεννήθηκαν μέχρι το 1985. Και έλεγε για την αθωότητα που όλοι μας ζήσαμε εκείνα τα χρόνια. Μήπως τα παιδιά που γεννήθηκαν μετά ακριβώς επειδή δεν ήταν ποτέ αθώα είναι τώρα οργισμένα? Σαν δάσκαλος ίσως ξέρεις καλύτερα.

Πάντως για τα σημεία που αναφέρεις νομίζω ότι φταίμε όλοι μας. Ελπίζω η όλη ιστορία να είναι για αυτά τα σημεία και τουλάχιστον παρόλλα τα παρατράγουδα να υπάρχει μέσα σε αυτό το κουτί της Πανδώρας μια αισιοδοξία για την νέα γενιά που δεν ενδιαφέρεται μόνο για ipod και mp3..

Κουράγιο πάντως στο έργο σου. Καταλαβαίνεις πόσο σημαντικό είναι.
Μην γινεις ποτέ "δημόσιος υπάλληλος" αλλά λειτουργός.

Slartibartfast είπε...

Το θυμάμαι και γω εκείνο το mail για τις γενιές πριν το 85.
Σίγουρα έχει χαθεί η αθωότητα. Δεν λέω πως ήμασταν άγιοι όταν ήμασταν στην ηλικία τους, τουλάχιστον όμως όταν ξεφεύγαμε από κάποια όρια υπήρχε ένας μηχανισμός να μας επαναφέρει, στις περισσότερες περιπτώσεις, για να συνειδητοποιήσουμε πως κάπου ξεφύγαμε.

Και πίστεψέ με, δεν ξέρω..
Δυστυχώς η ιδιότητά μου απλά μου δίνει τη δυνατότητα να έρχομαι σε επαφή και να μην παραμυθιάζομαι με τη νέα γενιά που θα αλλάξει τα πράγματα (γεγονός που με τσαντίζει στον Λαζόπουλο ή στον Αλαβάνο που αναζητούν οπαδούς). Και αν παρατηρήσεις την "οργή" θα δεις πως δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια αφορμή για χαβαλέ και καταστροφή. (εννοείται πως δεν θα μπω σε παραδείγματα για ευνόητους λόγους)
Ίσως το χειρότερο απ όλα είναι το να βλέπεις περιπτώσεις καθ όλα αξιοπρεπών γονέων (τουλάχιστον κατ εμφάνιση και με την εμπειρία μιας τυπικής σχέσης) να έχουν παιδιά που συμπεριφέρονται απαράδεκτα (δεν μου επιτρέπεται να προβώ σε χαρακτηρισμούς και με φοβίζει απίστευτα η πιθανότητα να βρεθώ στη θέση τους - Ίσως αυτό δείχνει τον κατήφορο που έχει πάρει η κατάσταση, όταν στην παιδεία του παιδιού σου επιδρά και η Μενεγάκη, η Τατιάνα, η Πάνια κτλ)

Σ ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια αλλά, δυστυχώς στην όποια προσπάθειά μου (αμφιβόλου ποιότητας και αποτελεσμάτων), όπως και πολλών συναδέλφων μου, ο μόνος σύμμαχός μου είναι "ο,τι κατεβάσει το κεφάλι μου". Και αυτό σίγουρα δεν είναι υγιές.

Ανώνυμος είπε...

徵信社,尋人,偵探,偵探社,徵才,私家偵探,徵信,徵信社,徵信公司,抓猴,出軌,背叛,婚姻,劈腿,感情,第三者,婚外情,一夜情,小老婆,外遇,商標,市場調查,公平交易法,抓姦,債務,債務協商,應收帳款,詐欺,離婚,監護權,法律諮詢,法律常識,離婚諮詢,錄音,找人,追蹤器,GPS,徵信,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信社,徵信,徵信社,尋人,偵探,偵探社,徵才,私家偵探,徵信,徵信社,徵信公司,抓猴,出軌,背叛,婚姻,劈腿,感情,第三者,婚外情,一夜情,小老婆,外遇,商標,市場調查,公平交易法,抓姦,債務