Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2008

Μαθήματα Ιστορίας: Τι είναι κραχ;

Μιας και πιθανόν να μην γνωρίζουν πολλοί πως είμαι επίκουρος καθηγητής της ΜπακαλοΟικονομίας στο Πανεπιστήμιο του ΣανΣεξ σας προσφέρω μια διαλεξούλα για να αντιληφθείτε την κατάσταση των ημερών μας:

World History: Crash!
(ορισμός)

1. Διαβάστε εδώ προσεκτικά.
2. Παρατηρήστε πως η Ιστορία επαναλαμβάνεται
3. Διαπιστώστε τον τρόπο 80 χρόνια παγκόσμιας εμπειρίας νικήθηκαν από την παγκόσμια βλακεία.

Αντιγράφω το καλύτερο απ όλα:

Tο φθινόπωρο του 1929, ο Φίσερ έγινε ιδιαίτερα διάσημος για το συμπέρασμα που διατύπωσε και το οποίο απέκτησε μεγάλη δημοσιότητα. Σύμφωνα μ’ αυτό, «οι τιμές των μετοχών έχουν φτάσει σ’ ένα σημείο που μοιάζει με ένα μόνιμα υψηλό όριο».

Aισιοδοξία εκφράστηκε και από τα Πανεπιστήμια του Xάρβαρντ, του Mίσιγκαν, το Oχάιο Στέιτ και ιδιαίτερα από ένα νεαρό οικονομολόγο του Πρίνστον, τον Tζόζεφ Σταγκ Λόρενς, ο οποίος, καθώς οι μετοχές έφταναν σε ένα πλαφόν, προέβη στο εξής σχόλιο, για το οποίο στη συνέχεια μιλούσε πολύς κόσμος: «H ενιαία κρίση των εκατομμυρίων ατόμων, των οποίων οι αξιολογήσεις λειτουργούν σε αυτή την αξιοθαύμαστη αγορά, το Xρηματιστήριο, είναι ότι προς το παρόν τουλάχιστον η αξία των μετοχών δεν είναι υπερβολική». Kαι κατέληξε με το ερώτημα: «Πού είναι εκείνοι που διαθέτουν την πολύπλευρη σοφία και η οποία θα τους δώσει τη δυνατότητα να πουν όχι στην κρίση αυτού του ευφυούς πλήθους;»

Α ρε προφήτη!!!!
Συμβαίνει και σήμερα... Το ζούμε καθημερινά...
Είναι αυτό που λέγεται.... "Δικτατορία των ηλιθίων"...

Μπορείς να τα βάλεις μαζί τους;


Υ.Γ. Δεν πιστεύω πως θα φτάσουμε στο ίδιο σημείο, να καταλήξουν οι μετοχές "κωλόχαρτα".. Ούτε να πωλούνται μεταχειρισμένες Cayenne για 1000€. H στοιχειώδης λογική λέει πως αυτή τη φορά θα προλάβουμε.. (καλά, δεν κόβω και το κεφάλι μου κιόλας...). Αν έχω να δώσω μια συμβουλή, αυτή είναι η εξής:

Το νού σας...

Δεν είναι μόνο οι μετοχές και οι τράπεζες που θα καταρρεύσουν... Πάντα όταν καταρρέει μια πυραμίδα, οι ψηλότερες πέτρες πέφτουν πάνω στη βάση...



Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2008

ΓΟΥΑΟΥ!!!!!!! updated!!


Καταρχήν διαβάστε αυτό ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΩΣ!!! (εδώ το πρωτότυπο)

update:
Για τον τύπο μπορεί να διαβάσει κανείς εδώ. Μιας και λόγω τρεξίματος δεν προλαβαίνω να το μεταφράσω, και επειδή φοβάμαι μην χαθεί το αναδημοσιεύω από το ΣΚΑΪ:

"Καληνύχτα και καλή τύχη..."

Επαληθεύοντας τη χρησιμότητά της η "μπλογκόσφαιρα", κάποια στιγμή σε οδηγεί, από σύνδεσμο σε σύνδεσμο, σε κάτι που μπορεί και να σε αφήσει απλώς άφωνο. Κάτι στο οποίο δεν έχεις να προσθέσεις τίποτε περισσότερο από την ταπεινή τέχνη του αντιγραφέως. Όπως, ας πούμε, η αποχαιρετιστήρια επιστολή του Andrew Lahde.

Ιδρυτής και διαχειριστής ενός μικρού hedge fund υπό τον πομπώδη τίτλο "US Residential Real Estate Hedge V Class A", με έδρα τη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια, ο Lahde έλαμψε την τελευταία διετία στο στερέωμα της εικονικής οικονομίας στοιχηματίζοντας στην κατάρρευση της φούσκας των αμερικανικών στεγαστικών δανείων και επιτυγχάνοντας αποδόσεις της τάξης του 1000%.

Τις προάλλες, ήρθε η στιγμή, να βγάλει όλη του τη χολή απέναντι στο σύστημα που τον έκανε πλούσιο, ανακοινώνοντας, με ένα κείμενο σπαρταριστού κυνισμού, την αποχώρησή του, η οποία άφησε τους πάντες άναυδους.

"Δεν χρειάζεται να προβώ σε άλλες προβλέψεις"
μας λέει σε ελεύθερη μετάφραση ο δαιμόνιος Καλιφορνέζος "αφού όλες οι προηγούμενες δυσοίωνες προειδοποιήσεις μου ήδη βρίσκονται σε στάδιο επαλήθευσης.Πρόσφατα η Wall Street Journal παρέθεσε τη δήλωση του διαχειριστή ενός hedge fund, που επίσης κατέβαζε ρολά: "αν έμαθα κάτι από αυτή τη δουλειά, είναι ότι τη μισώ". Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο" συνηγορεί ο Lahde. "Εγώ μπήκα σε αυτή την ιστορία μόνο για το χρήμα. Δεν μπορούσα να αντισταθώ στον πειρασμό που συνιστούσαν όλοι αυτοί οι χρήσιμοι ηλίθιοι, που τους σπούδασαν οι γονείς τους στα Yale και τα Harvard. Οι άνθρωποι αυτοί, ανάξιοι συχνά της εκπαίδευσης που (υποτίθεται ότι ) έλαβαν, αναρριχήθηκαν στην κορυφή της κυβέρνησης ή εταιρειών σαν την AIG, την Bear Stearns και την Lehman Brothers. Όλη αυτή η κατάσταση που ευνοούσε την αναπαραγωγή μιας Αριστοκρατίας, απλώς διευκόλυνε τα σχέδιά μου. Ο Θεός να ευλογεί την Αμερική".

"Είναι πολλοί αυτοί που θα έπρεπε να ευχαριστήσω για την επιτυχία μου, αλλά τώρα δεν είναι η ώρα να το παίξω Χολυγουντιανός αστέρας" συνεχίζει ακάθεκτος ο Lahde "τα λεφτά που κέρδισα είναι επαρκής ανταμοιβή. 'Αλλωστε οι ίδιοι το γνωρίζουν ποιοι είναι".

"Δεν θα διαχειρίζομαι πλέον ξένα χρήματα. Έχω αρκετό δικό μου πλούτο για να διαχειρισθώ. Μερικοί άνθρωποι, που θεωρούν ότι έχουν εκτιμήσει με ακρίβεια την περιουσία μου θα απορήσουν που εγκαταλείπω το παιχνίδι με τόσο λίγα, συγκριτικώς, λάφυρα. Δεν πειράζει: ας συνεχίσουν άλλοι να κυνηγούν τα εννιαψήφια, δεκαψήφια ή εντεκαψήφια νούμερα. Άλλωστε οι ζωές τους είναι ένα χάλι. Συσκέψεις επί συσκέψεων, σε ένα πρόγραμμα φορτωμένο για τους επόμενους τρεις μήνες, με μόνη τους αναψυχή δύο εβδομάδες άδειας τον Ιανουάριο, που και αυτές τις περνούν κολλημένοι στα Blackberries τους. Τι νόημα έχουν όλα αυτά; Σε πενήντα χρόνια δεν θα θυμόμαστε κανέναν τους. Πετάξτε τα Blackberries και απολαύστε τη ζωή".


"Παρακαλώ μην περιμένετε να απαντήσω στα μηνύματά σας. Όσο για το προσωπικό μου, μην ανησυχείτε, έχει όλο απορροφηθεί από άλλη εταιρεία, εκτός από ένα άτομο που έλαβε γενναία αποζημίωση".

"Δεν ενδιαφέρομαι πλέον"
προστίθεται στην επιστολή "για οποιαδήποτε επιχειρηματική συμφωνία που τυχόν έχετε να μου προτείνετε. Η μόνη μου εκτίμηση είναι τα πράγματα θα πηγαίνουν όλο και χειρότερα για μερικά χρόνια ακόμη. Μου αρκεί να κάθομαι στην άκρη και να περιμένω. Άλλωστε με το να κάθομαι στην άκρη και να περιμένω, ήταν που έβγαλα χρήματα από την πανωλεθρία των στεγαστικών δανείων υψηλού ρίσκου".

"Στο εξής,
θα ασχολούμαι με την αποκατάσταση της υγείας μου από το στρες που συσσώρευσα τα τελευταία δύο χρόνια ή μάλλον όλη την προηγούμενη ζωή μου, προσπαθώντας να ανταγωνιστώ για μια θέση στο Πανεπιστήμιο, στα μεταπτυχιακά ή στην αγορά εργασίας, με όλους αυτούς που είχαν όλα τα πλεονεκτήματα (βασικά: πλούσιους γονείς) που εγώ δεν είχα. Είθε η αξιοκρατία να χαρακτηρίζει τη νέα διακυβέρνηση που χρειάζεται να εγκαθιδρυθεί".

"Μιλώντας για διακυβέρνηση, έχω μια ταπεινή πρόταση. Αναφέρομαι καταρχήν σε όλες τις νομοθετικές προτάσεις που έφθασαν την τελευταία δεκαετία στο Κογκρέσο, προκειμένου να χαλιναγωγηθούν οι πρακτικές χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που τώρα βρίσκονται εκτός λειτουργίας. Αυτά τα ιδρύματα γέμιζαν τα ταμεία και των δύο κομμάτων με αντάλλαγμα την καταψήφιση όλων των νομοθετημάτων που θα προστάτευαν τον απλό πολίτη - και όμως κανείς δεν δείχνει να νοιάζεται για αυτό το αίσχος".

"Ο καπιταλισμός λειτούργησε για καμιά διακοσαριά χρόνια, αλλά οι καιροί αλλάζουν και τα συστήματα διαφθείρονται.Εικάζω ότι μετά τον Άνταμ Σμιθ και τον Τόμας Τζέφερσον θα υπήρξαν σε αυτή τη χώρα αρκετοί φιλόσοφοι που να ασχολήθηκαν με τη βελτίωση της διακυβέρνησης. Και μιας και ο Τζορτζ Σόρος φιλοδοξεί να περάσει στα χρονικά ως διανοητής και όχι απλώς ως πάμπλουτος, του προτείνω να συγκροτήσει ένα φόρουμ μεγάλων μυαλών που θα εμπνευσθεί ένα πολιτικό σύστημα o opo;io να υπηρετεί τα συμφέροντα τους κοινού ανθρώπου και να προσελκύει σε κυβερνητικές θέσεις
τους καλύτερους, χωρίς το δέλεαρ της διαφθοράς. Ένα φόρουμ παρόμοιο με αυτό που δημιούργησε το λειτουργικό σύστημα Linux, χτυπώντας το μονοπώλιο της Microsoft." Όμως, ο Lahde δεν τα είχε πεί ακόμη όλα…

"Τέλος, όσο ακόμη διαθέτω ακροατήριο, θα ήθελα"
μας λέει "να επιστήσω την προσοχή σας σε μια εναλλακτική πηγή ενέργειας και διατροφής. Δεν θα το δείτε στις διαφημίσεις της BP περί ανανεώσιμων πηγών, αλλά η κάνναβη χρησιμοποιείται εδώ και 5.000 χρόνια για να προσφέρει τροφή, ρουχισμό και οτιδήποτε παράγουν τα πετρελαϊκά προϊόντα. Μιλώ για την αρσενική κάνναβη και όχι για τη θηλυκή, που δίνει τη μαριχουάνα. Από κάνναβη υφάνθηκε η πρώτη αστερόεσσα και παρήχθη το χαρτί στο οποίο πρωτογράφτηκε το αμερικανικό Σύνταγμα. Χρησιμοποιούνταν από την αμερικανική κυβέρνηση μέχρι τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, οπότε απαγορεύθηκε για ανεξιχνίαστους λόγους".

"Όσο για τη σατανική θηλυκή κάνναβη, τι να πώ; Σε αντίθεση με το αλκοόλ, προκαλεί λιγότερους καβγάδες στα μπαρ και λιγότερους ξυλοδαρμούς συζύγων. Γιατί απαγορεύθηκε αυτό το αβλαβές φυτό; Για να παρεμποδισθεί το πέρασμα στην χρήση άλλων ουσιών; Μα αυτή τη δουλειά κάνει το αλκοόλ, που τόσο διαφημίζεται σε τούτη τη χώρα. Η ερμηνεία μου είναι ότι η Αμερική των επιχειρήσεων, στην οποία ανήκει και το Κογκρέσο, προτιμά να καταναλώνουμε Ρaxil, Zoloft, Xanax και άλλα εξαρτησιογόνα προϊόντα που την κάνουν πλούσια"
.

Και καταλήγει ο πρώην μάνατζερ, μετά το αντιαπαγορευτικό του κρεσέντο: "οι πολιτικές μας μας έχουν καταστήσει περίγελω των Καναδών και των Ευρωπαίων, αλλά αυτό δεν πρόκειται να το μάθει κανείς παρακολουθώντας τα αμερικανικά ΜΜΕ. Ας αφήσουμε τις ρητορείες και ας σκεφτούμε πώς μπορούμε να γίνουμε πραγματικά αυτάρκεις.

Αντίο και καλή τύχη.

Andrew Lahde"

Τι να του πεί κανείς;



R E S P E C T !


Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2008

Ένα μεγάλο λάθος...

"Ζούμε στην ομορφότερη χώρα του κόσμου"
(προσπαθούμε να πείσουμε τους εαυτούς μας)

Κοίτα γύρω σου...
ο ήλιος κάνει τη φύση να λάμπει...
ο αέρας σου χαϊδεύει το πρόσωπο...
χαϊδεύεις τη γη και νιώθεις τη ζεστασιά της...
τα θαλάσσια ρεύματα ζωγραφίζουν το νερό...

Και για ενέργεια καίμε άνθρακα και πετρέλαιο!!! ?

Δεν το λέμε καλά.. πάμε πάλι:

Ζούμε στην ομορφότερη χώρα του κόσμου,
αλλά είμαστε ο πιο άχρηστος λαός της Ευρώπης..