Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2008

+ Ekklisia Bank +

update 2: Ίσως η μόνη φορά που συμφωνώ απόλυτα με το Λαζόπουλο:

update H καταλληλότερη μουσική διαβάζοντας το άρθρο...
/update

Βλέποντας τον τελευταίο καιρό καθημερινά να ξεφυτρώνουν "ύποπτες" ανταλλαγές ακινήτων, έχω αρχίσει να φορτώνω απίστευτα.. Μάλιστα το γεγονός το οποίο ξεχείλισε το ποτήρι είναι οι κατασκηνώσεις της Μονής Πετράκη στα καμμένα της Πάρνηθας (λες και η εκκλησία δεν έχει άλλα ακίνητα να κάνει τις κατασκηνώσεις της - πρέπει να αποχαρακτηριστεί η συγκεκριμένη έκταση). Ας έρθουμε λοιπόν σε ένα καίριο πρόβλημα, τη φορολογία της Εκκλησίας..

Για όσους βαρέθηκαν και δεν διάβασαν το link (κρίμα γιατί δείχνει ακριβώς πως συμπεριφέρθηκαν τα τελευταία χρόνια απέναντι της Εκκλησίας οι κυβερνήσεις), έχουμε φτάσει στο σημείο η Εκκλησία να φορολογείται με συντελεστή 0%. Όπως ακριβώς είναι γνωστό τοις πάσι, η Εκκλησία δεν παρουσιάζει επίσημα στοιχεία (ή ακόμα και αυτά που παρουσιάζει είναι τόσο αμφιλεγόμενα που δεν αξίζει να ασχοληθούμε), πλην ορισμένων ιδρυμάτων (πχ Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου και ελάχιστα άλλα). Στην Εκκλησία, δεν υπάρχουν ισολογισμοί, δεν υπάρχουν οικονομικοί ή λογιστικοί έλεγχοι (πλην ίσως στα κεντρικά της Εκκλησίας της Ελλάδος, όπου θα πρέπει να είναι πολύ αφελής κάποιος για να τα πιστέψει - άλλωστε μεταξύ τους τρώγονται για κακοδιαχείριση) και κανείς δεν γνωρίζει που πάνε τα χρήματα των πιστών. Η κατάσταση οδηγεί στα εξής:
  1. Κάποια (θα θελα να πιστεύω ελάχιστα) λαμόγια τρώνε με χρυσά κουτάλια
  2. Το κράτος χάνει έσοδα (οι φορολογούμενοι είμαστε πάλι τα θύματα)
  3. Η Εκκλησία χειροτερεύει μιας και με αυτόν τον τρόπο έλκει περισσότερα λαμόγια
  4. Η Εκκλησία δεν μπορεί να ανατρέψει οτιδήποτε αρνητικό εναντίον της (π.χ. ας βρεθεί ένας να με πει ψεύτη ή άσχετο).
Το πιο αστείο γεγονός ήταν την προηγούμενη Κυριακή μιας και η Εκκλησία έβγαλε δίσκο για να ενισχύσουν οι πιστοί το Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας (μην πω καμμια κακή κουβέντα τώρα - αυτά βλέπω και βάζω πλώρη για την κόλαση). Μην μιλήσουμε για "αλληλεγγύη" και φιλανθρωπικό έργο ..

Μιας και είμαι διακεκριμένος μπακαλο-οικονομολόγος, ας κάνουμε μια υπόθεση εργασίας. Μια επιχείριση φορολογείται (περίπου - εδώ κολλάει το μπακάλικο) ως εξής:
(Έσοδα - Έξοδα) * α%,
όπου α είναι ο φορολογικός συντελεστής (στο περίπου - στην πράξη γίνεται με κλιμακωτούς συντελεστές).
Αν η Εκκλησία έχει σημαντικό έργο, και τα χρήματα που εισπράτει τα αποδίδει π.χ. ναοί, κατασκηνώσεις, πολιτιστικές εκδηλώσεις, συντήρηση μνημείων, φιλανθρωπία, λειτουργικά έξοδα κτλ είναι προφανές πως τα έξοδα αποτελούν ένα μεγάλο κομμάτι των εσόδων. Επειδή η Εκκλησία δεν είναι κερδοσκοπική οργάνωση, ούτε υπάρχει κάποιος λόγος να διαφυλλάτει κανένα μεγάλο αποθεματικό σε ρευστό, οι φόροι που θα έδινε αν υπήρχε φορολογία θα ήταν ένα ποσοστό επί των κερδών. Στην ουσία δεν θα την εμπόδιζε σε τίποτα να πράξει το έργο της.
Άσε που επειδή θα υπήρχε φόρος επί των κερδών, η Εκκλησία θα πιεζόταν να πραγματοποιεί όσο το δυνατόν περισσότερα έργα (κλασική μέθοδος φοροαποφυγής στις επιχειρήσεις).

Τι θα συνέβαινε στην Εκκλησία:
  1. Θα ανταπέδιδε στην κοινωνία και το κράτος (στους οποίους στηρίζεται)
  2. Θα παρείχε πραγματικό έργο (από το σχεδόν ανύπαρκτο για τα οικονομικά μεγέθη της τώρα)
  3. Θα βούλωνε τα στόματα οποιονδήποτε λασπολόγων σε ένα μεγάλο βαθμό.
Τι θα έχανε η Εκκλησία:
  1. Κάποια λαμόγια που δεν θα μπορούσαν εύκολα να τ αρπάξουν (μην ψάχνετε δεν υπάρχει άλλο...)
Γιατί δεν γίνεται αυτό; Γιατί ο σχωρεμένος ο Χριστόδουλος πίεζε για φοροαπαλλαγές στην Εκκλησία; Γιατί το κράτος ποτέ δεν ανάγκασε την Εκκλησία να παρουσιάσει αληθινούς ισολογισμούς; Γιατί αποφεύγει να τη φορολογήσει;

Η δική μου απάντηση είναι: επειδή τα λαμόγια δεν είναι λίγα στον αριθμό, όπως θα ήθελα να πιστεύω..


Περιμένω και άλλες απαντήσεις...




Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2008

Nightlife in Tinos 2008

Μιας και τον τελευταίο καιρό έχουμε πήξει από το ο κλέψας του κλέψαντος τω κλέψαντι τον κλέψαντα και παλιοκλεφταραίοι που έλεγε ο Ηλιόπουλος, ήρθε η ώρα να χαλαρώσουμε ολίγον..

Αφού απειλήθηκα, τρόμαξα κτλ από τα περσινά... NightLife in Tinos v2 ..

Σημείωση προς τον αναγνώστη: Έχουν περάσει τα χρονάκια μας.. Δεν είμαστε πλέον σε θέση (και διάθεση) να παριστάνουμε τους μπαροπεριηγητές, οπότε το review θα είναι για λίγα μαγαζιά... Άρξασθε:

Κουρσάρος: Εν αντιθέση με πέρυσι, τα πράγματα ήταν και είναι πολύ καλύτερα. Βασικός λόγος (και μοναδικός): ΠΑΒΑΡΟΤΙ (ο φετινός dj - για τους απλούς θνητούς Αντώνης). Κέφι, όρεξη, άριστες εναλλαγές διάθεσης και μουσικής. Κανα δυο φορές που ήταν στις μαύρες του και μας ξενέρωσε, του το συγχωρούμε για το πολύ καλό υπόλοιπο. Με καλύτερη φάση ίσως τις καθημερινές χωρίς πολύ κόσμο όπου μπορεί να έπαιζε επί 2 ώρες απίστευτη ροκ χωρίς να έχω ξανακούσει ούτε ένα κομμάτι - προφανώς από τις πιο ενδιαφέρουσες χαλαρές μπύρες μετά μουσικής. Αρνητικά: (α) Τα 7€ για ποτό (β) Οι τάσεις επαγγελματικής αυτοκτονίας του Νάτσιου κατά καιρούς να βάζει άλλους να παίζουν μουσική (Μαντόνα - μπλιάχ) (γ) η απώλεια της Λουκίας (αν και δούλευε πρωινά με έχει χαλάσει αρκετά)..

Κάκτος: Στο περσινό review αν θυμάμαι καλά απουσίαζε (τυχαία μιας και ήταν πιο χειμερινό). Λοιπόν, πέρυσι ήταν χάλια - πριόνια, κομπρεσέρ, γεωτρήσεις, μπουλντόζες, ασθενοφόρα και ότι άλλο θα έπαιζε ο μέσος κόπανος που έγινε dj επειδή ήταν άχρηστος να κάνει οτιδήποτε άλλο. Φέτος: Κλάσεις ανώτερη μουσική αν και λίγο υποτονική έως ξενέρωτη σε ορισμένες φάσεις. Είναι αδιανόητο να μην γίνεται σε αυτό το μαγαζί κόλαση ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ! Χρειάζεται: (α) Καλύτερο mojito (β και σημαντικότερο) Έναν σοβαρό dj να παίζει καλοκαιρινή pop που να ξεσηκώνει τον κόσμο να γίνεται κόλαση (βλέπε τέλος του άρθρου)...

Si-Sa: Το τρελό μαγαζί... Καθημερινές (ή πολύ αργά) με λίγο κόσμο παίζει πολύ καλύτερη μουσική και έχει περισσότερο κέφι από τα γεμάτα Σαββατοκύριακα.. Ίσως ο dj να είναι αγοραφοβικός. Προσέξτε λίγο.. Τέλος, τα καλοκαιρινά 6€ για τη μικρή μπύρα είναι χωρίς σχόλια..

Σιβυλλα: Αν είστε Ελληνολάτρης μπαρόβιος και γουστάρετε το "όλα στο μίξερ" τότε είναι το ιδανικό μέρος για σας (και βεβαίως εγώ είμαι λάθος)..

Pallazzo: Πήγα μια φορά, ήταν πολύ καλα - με εξέπληξε ευχάριστα με ξένη 70's και 80's pop- αλλά όσες φορές ξαναπέρασα απ έξω άκουγα πριόνια και σαντζαλα - μάντζαλα... βέβαια από κόσμο ήταν γεμάτο αλλά.. Who knows?

Γενικότερο σχόλιο: Καλύτερα από πέρυσι αλλά όχι κάτι ιδιαίτερο.. Συνηθισμένα πράγματα που μπορείς να τα βρεις οπουδήποτε, χωρίς κόπο.. Λείπει το εξαιρετικό... Δηλαδή αυτό:Kαμμια 35-40 αριά ξένοι ιστιοπλόοι (με αρκετές κοπέλες φυσικά) να χοροπηδάνε μετά μουσικής στην πισίνα του ξενοδοχείου Αίολος μετά την τελετή βράβευσης των ιστιοπλόων που συμμετείχαν στο φετινό ράλι Αιγαίου. Βέβαια οι μόνοι ντόπιοι μάρτυρες ήταν οι υπάλληλοι και ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου μιας και οι υπόλοιποι παρευρισκόμενοι είχαν αποχωρήσει για δύο λόγους: (α) βαρυστομάχιασαν από τον μπουφέ (β) αναχώρησαν μαζί με τις παριστάμενες αρχές μιας δεν υπήρχε άλλος λόγος να συνεχίσουν να ξοδεύουν σάλιο..
Από τις φάτσες των ξένων κατά την αποχώρηση (αφού το πρόγραμμα έκλεισε νωρίς μιας και θα ενοχλούνταν οι ένοικοι) παρατήρησα πως το διασκέδασαν πολύ..

Ελπίζω του χρόνου να μαστε πολύ καλύτερα..

Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2008

Καλά, έχει πολύ πλάκα..

Οι περισσότεροι θα νομίζετε από τον τίτλο πως θα ασχοληθώ με τον Βουλγαράκη.. Σιγά μην κάτσω να ασχοληθώ με τον αχόρταγο - άλλωστε λάδι θα βγεί και ύστερα από καιρό θα ξαναγίνει υπουργός.. (το χουμε δει άπειρες φορές το έργο)..

Το πιο αστείο είναι αυτό που μου συνέβη πριν μια βδομάδα..

Έχω μια πιστωτική κάρτα citibank που τη χρησιμοποιώ κυρίως για να πληρώνω λογαριασμούς και κανα σπάνιο έξοδο.. Συνήθως το χρέος μου στην κάρτα είναι μηδαμινό, και ως εκ τούτου δεν καίγομαι να την αποπληρώνω (μιας και η προμήθεια για να την πληρώσω από Τήνο που δεν έχει citibank είναι μεγαλύτερη από τους τόκους του σχεδόν μηδαμινού χρέους μου).

Ένα πρωί, με παίρνουν στο κινητό από άγνωστο νούμερο... το σηκώνω και ακούω το εξής:
" Κύριε π.. , έχετε ένα χρέος στην πιστωτική σας κάρτα και δεν έχετε πληρώσει τη δόση.. Σας παρακαλούμε να το εξοφλήσετε άμεσα"..
Ρωτάω και γω "Συγγνώμη πόσο είναι το χρέος μου;" και παίρνω την αποστομωτική απάντηση: "79,83€". Τους απαντώ καλά, θα το τακτοποιήσω και κλείνω..

Επί 2 ώρες προσπαθούσα να συνέλθω από τα γέλια... η Citibank, η μεγαλύτερη τράπεζα του κόσμου με πήρε τηλέφωνο επειδή δεν της έδωσα την δόση για το χρέος των 80 παρά κάτι ευρώ... (που θα την χρεώσει με τόκο υπερημερίας και θα βγάλει και κάποια λίγα εξτρά)... Τόσο μεγάλη είναι η οικονομική κατάντια των τραπεζών (λόγω της κρίσης) που αφιερώνουν εργατοώρες υπαλλήλων για τόσο μικρά χρέη (πιστωτικών καρτών που τοκίζονται κοντά στο 20% );

Ε, είδα χθες και την Lehman Brothers που χρεωκόπησε.. και το χαμόγελο γίνεται ακόμα μεγαλύτερο..

Ρίσκαραν και έχασαν

Για την ακρίβεια όχι απλά ρίσκαραν... έβγαλαν από τη μύγα ξίγκι και προσπαθήσαν να βγάλουν και από τον ψύλλο... και εκεί την πάτησαν..

Το μόνο που με χαλάει είναι πως από τις καταρρεύσεις των τραπεζών, την πληρώνουν οι χαμηλοϋπάλληλοι (και ο Αμερικανός φορολογούμενος μιας και ο Μπους χρηματοδοτεί τις τράπεζες με λεφτά των φορολογουμένων) ..

Τα μεγαλοστελέχη που έχουν την ευθύνη για την σημερινή κατάντια δεν σκοτίζονται ιδιαίτερα.. Αναπαύονται στα τεράστια μπόνους που αποκόμισαν για τις καταστροφικές ιδέες τους, πριν ξεσπάσει η κρίση...

Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2008

Να τους χαιρόμαστε!!!

Μιας και αυτό που με έχει σοκάρει περισσότερο τον τελευταίο καιρό είναι το σκάνδαλο με τις μονές, σας δίνω ένα link εμπεριστατωμένο με αδιαμφισβήτητες πηγές για τις "ομορφιές" των μονών..
(αξίζει να σημειωθεί πως ουδέποτε η μονή βατοπεδίου κέρδισε κάποια δικαστική διαμάχη για την κυριότητα των εκτάσεων που αντάλλαξε με ακίνητα του κράτους - δηλαδή δικά μας).

Και ένα άλλο για τις ομορφιές στην Χαλκιδική

Καλή ανάγνωση.

Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2008

Φτώχεια καταραμένη vol 2: Πώς να κάνεις μια τρύπα στο νερό...

Επέστρεψα απο διακοπές (Φούρνοι για όσους δεν τα έμαθαν)... πολλά ενδιαφέροντα είδα εκεί, αλλά με πρόλαβαν οι εξελίξεις..

Μετά από τα δημοσιεύματα που ανέφερα στο προηγούμενο post, είχαμε μια νέα απόφαση από τον Υπουργό Οικονομίας..

Καταργείται το αφορολόγητο όριο των 10.500€ για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Ο ελεύθερος επαγγελματίας πλέον θα φορολογείται με 10% για τα πρώτα 10.500€ εισοδήματός του.
Κάποιος απρόσεκτος θα έλεγε "μπράβο! επιτέλους θα τους βάλουν χέρι"... πρόσεξε όμως λίγο πριν μιλήσεις..

Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο φαίνονται, ή όσο τα παρουσιάζει ο Αλογοσκούφης. Ας δούμε γιατί:

Α. Σύμφωνα με την προηγούμενη ανάρτησή μου θα πληρώσουν κατα μέσο όρο οι:
  • εστιάτορες, φόρο 1064€
  • επενδύσεις δαπέδων και τοίχων, φόρο 1017€
  • καντίνες, φόρο 883€
  • υπηρεσίες πώλησης ποτών, φόρο 771€
Δηλαδή εγώ, ή ο αντίστοιχος μισθωτός με εμένα 3 χρόνια προϋπηρεσία και ενοίκιο, που πληρώνω 1300€ φόρο τί είμαι; (Το ξέρω καλύτερα από σας: Μ.... - προσοχή στο κεφαλαίο Μ).

Β. Και ποιος μου λέει εμένα πως του χρόνου που τα μέτρα θα έχουν αφομοιωθεί από τους ελεύθερους επαγγελματίες δεν θα δηλώσουν όλοι αυτοί πολύ μικρότερο εισόδημα; Τι θα τους εμποδίσει, αφού τόσο καιρό δήλωναν ότι μαλακία* τους κατέβαινε, να δηλώσουν ακόμα πιο φτωχοί;

Γ. Υπάρχουν κάποιοι ελεύθεροι επαγγελματίες - ελαχιστότατοι, το δέχομαι - που είναι έντιμοι και δηλώνουν το πραγματικό τους εισόδημα. Γιατί να τους επιβαρύνεις με 1000€ παραπάνω φόρο; Είναι σαν να τους λες κατάμουτρα "Είστε Μ.....".

Δ. Γιατί να πληρώσει φόρο ο παππούς που έχει καφενείο στη μέση του πουθενά και πουλάει τον ελληνικό 0,70€, ή η γιαγιά με το ετοιμόροπο παντοπωλείο;

Ε. Γιατί να πληρώσει φόρο ο μεταπτυχιακός που δουλεύει στο Χ ερευνητικό ινστιτούτο με δελτίο παροχής υπηρεσιών και παίρνει 700€ το μήνα. (είναι το μόνο ουσιαστικό πράγμα που έχει πει ο λελές - πολλοί φίλοι μου θα συνειδητοποιήσουν πως δεν τους ξέχασα).

----------------------------------------------------------------------

Κι όμως υπήρχε μία λύση, ευκολότερη, δικαιότερη και ουσιαστικότερη.. μόνο που είναι για σοβαρά κράτη.. Αλλά δυστυχώς, τυχαίνει να θίγονται και φίλοι... το ΣΔΟΕ χρησιμοποιήθηκε και σαν όργανο πολιτικής πίεσης (έχω πολύ κοντινό παράδειγμα).. Μόνο που μου έχουν μάθει πως άμα κάτι δεν λειτουργεί έντελώς σωστά το διορθώνεις - δεν το καταργείς.
Κύριε Αλογοσκούφη, στήσε μια υπηρεσία με 1000 ελεγκτές, με καλούς μισθούς, με αυστηρό έλεγχο των πόθεν έσχες τους, με θητεία το πολύ 5 χρόνια, που με αντικειμενικά κριτήρια θα πηγαίνουν σε "περίεργα φτωχές" επιχειρήσεις (μακρυά από την περιοχή τους) και θα τις ξεσκονίζουν.. Ρίξε 10000 βαρβάτα αντικειμενικά, αμετάκλητα πρόστιμα.. Θα θιγούν 10-100-1000 δικοί σου, θα σε ευγνωμονούν 9.000.000 κόσμος.

Αλλά τι να περιμένουμε.. δεν μπορείτε να στέλνετε στις φορολογικές δηλώσεις των δημοσίων υπαλλήλων προσυμπληρωμένους τους μισθούς εν έτει 2008.. Μηχανογράφηση δεκαετίας 70..

Κύριε Αλογοσκούφη συγχαρητήρια!!!! Τα κάνατε Αλογοσκατά*!!

Κατά την προσωπική μου άποψη, ο Αλογοσκούφης φταίει το λιγότερο.. το μεγάλο μπράβο ανήκει στον Κοκό που είμαι σίγουρος πως δεν θα μπορούσε να διαχειριστεί ούτε πολυκατοικία.


πηγές υπάρχουν άπειρες... θα αποφύγω τις φτηνά αντιπολιτευτικές, αφήνοντας ενδεικτικά το ρεπορτάζ της καθημερινής, το άρθρο του "δεξιού" Παπαδημητρίου, και την "άποψη" της Ναυτεμπορικής.


*ήταν αρχή μου στο blog να προσπαθώ να είμαι όσο το δυνατόν κοσμιότερος... Δυστυχώς ήταν αδύνατον να συγκρατηθώ.