Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2008

Microsoft και Ελληνικό δημόσιο

Ήθελα να γράψω για το θέμα απο το 2006 όταν κλείστηκε η συμφωνία μεταξύ Αλογοσκούφη - Gates για την παροχή λογισμικού από τη Microsoft. Πριν απο λίγες μέρες ήρθε στη βουλή για επικύρωση η συμφωνία.
Η συμφωνία προβλέπει:
1. Αγορά από το δημόσιο περίπου 70.000 αδειών χρήσης λειτουργικού συστήματος και εφαρμογών γραφείου από την εταιρεία με έκπτωση 20%.
2. Δικαίωμα απόκτησης από το δημόσιο όλων των νέων εκδόσεων λογισμικού της Microsoft που πρόκειται να κυκλοφορήσουν μέσα στα επόμενα τρία χρόνια
2. Ίδρυση Κέντρου Καινοτομίας από τη Microsoft
3. Ίδρυση Κοινωνικών κέντρων εκμάθησης υπολογιστών
4. Δωρεάν δικαιώματα χρήσης του λογισμικού και στο σπίτι, για τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα που εντάσσονται στη συμφωνία, ενώ προβλέπεται και εκπαίδευσή τους στη σωστή χρήση, μέσω εργαλείων ηλεκτρονικής εκπαίδευσης.

Επίσης προβλέπονται συνεργασία με τα ακαδημαϊκά ιδρύματα, δωρεάν συνδρομές σε προϊόντα υποτροφίες και άλλα. Αυτό είναι το πλήρες κείμενο της συμφωνίας του 2006.

Όλα αυτά ακούγονται όμορφα. Συνεχίζεται η υπάρχουσα κατάσταση μέχρι σήμερα, μόνο που απο εδώ και πέρα θα έχουμε κάποια (μικρά κατά τη γνώμη μου) οφέλη. Στην ουσία το δημόσιο γίνεται ένας προνομιακός πελάτης μιας τεράστιας εταιρείας.
Είναι αυτό κακό;

ΝΑΙ
!!
Για τους εξής λόγους:
1. Θα υπάρχει πρόσβαση μόνο σε μέρη του κώδικα του λογισμικού (και φυσικά μόνο για ανάγνωση) για την ασφάλεια του κράτους. Αυτό δεν λύνει το πρόβλημα της ασφάλειας καθώς σε "κρυφά μέρη" του κώδικα μπορεί να παραβιάζεται η ασφάλεια.
2. Περιορισμός στην ανάπτυξη και τις προμήθειες. Τα επιπρόσθετα λογισμικά που θα χρειαστεί το δημόσιο στο μέλλον θα πρέπει να είναι συμβατά με την τεχνολογία της Microsoft - Άρα αναγκάζεις το δημόσιο να προμηθεύεται λογισμικό από συγκεκριμένες εταιρείες με συγκεκριμένες τεχνολογίες. Π.χ. Αν αύριο προκυρηχθεί ένας διαγωνισμός για ένα νέο λογισμικό μόνο συνεργάτες της Microsoft μπορούν να αναπτύξουν προγράμματα που να συνεργάζονται με τις υπάρχουσες τεχνολογίες
3. Καταστρέφει την όποια απόπειρα καινοτομίας. Έχοντας στηριχθεί σε μία τεχνολογία κλειστή αυστηρά καθορισμένη από μια εταιρεία δεν μπορείς να επέμβεις, να διορθώσεις, να προσθέσεις ή να επεκτείνεις κανένα στοιχείο της. Στηρίζεσαι μόνο στα έτοιμα προϊόντα της Microsoft και των συνεργατών της.
4. Τεράστιο κόστος. Όντας εξαρτημένος από έναν συγκεκριμένο προμηθευτή και του τιμολογιακού του μοντέλου "χορεύεις" (ή καλύτερα "πληρώνεις") όπως θέλει αυτός. Το 20% έκπτωση είναι τεράστιο παραμύθι για αφελείς. Αν σε κάποιον φαίνεται λογική ή τιμή 100€ για την άδεια χρήσης ενός λειτουργικού συστήματος και 160€ για την άδεια να χρησιμοποιείς προγράμματα γραφείου καλύτερα να πάει σε κανά γιατρό.
5. Εξαναγκασμός των πολιτών στη χρήση κλειστών κοστοβόρων τεχνολογιών. Άραγε, οι πολίτες που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν διαφορετικές τεχνολογίες υπολογιστών, θα έχουν τη δυνατότητα αλληλεπίδρασης με το δημόσιο ή θα εμποδίζονται από σκόπιμες ασυμβατότητες της εταιρείας με τα παγκόσμια ανοικτά πρότυπα;
6. Έφοδοι για παράνομο λογισμικό. Είμαι σίγουρος πως υπάρχει συμφωνία ώστε να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι για παράνομο λογισμικό με σκοπό να τα πάρουν από τους πολίτες οι δύο συμβαλλόμενοι (κράτος και Microsoft).

Περισσότερα επιχειρήματα στο digitalrights.gr

Παρακαλώ υπογράψτε τη


Κλείνω με το παρακάτω:
[1] Σύνταγμα της Ελλάδας, Άρθρο 5Α
  1. Καθένας έχει δικαίωμα στην πληροφόρηση, όπως νόμος ορίζει.
  2. Καθένας έχει δικαίωμα συμμετοχής στην Κοινωνία της Πληροφορίας. Η διευκόλυνση της πρόσβασης στις πληροφορίες που διακινούνται ηλεκτρονικά, καθώς και της παραγωγής, ανταλλαγής και διάδοσής τους αποτελεί υποχρέωση του Κράτους, τηρουμένων πάντοτε των εγγυήσεων των άρθρων 9, 9Α και 19.
Είναι φασιστικό να εξαναγκάζεται ο πολίτης να πληρώνει για να προμηθευτεί τον τρόπο συμμετοχής στην Κοινωνία της Πληροφορίας.